Wazzaa.net on tüüpiline sotsiaalvõrgustik, kus inimesed saavad omavahel suhelda, liituda eri kogukondadega, üles panna enda kirjelduse, hobid ja kontaktandmed. Portaali rajamisel on Kalev Rebane „laenanud” mitmeid detaile ühelt populaarsemalt rahvusvaheliselt võrgustikult Orkut.

Tallinnas elav Katrin avastas eelmisel nädalal, et tema nimel on avatud konto Kalev Rebase juhitavale ettevõttele kuuluvas suhtlusportaalis. Ühtlasi on Katrin lisatud Surf and Sexi nimelisse kogukonda. Suurema osa kogukonna liikmete kontod on küll reaalsete inimeste nimedega, ent sisult tühjad, mis viitab, et tõenäoliselt on samuti tegu varastatud identiteetidega. „Olen alati vältinud eri suhtlemisportaale just oma privaatsuse hoidmise nimel ja seetõttu oli väga ebameeldiv üllatus, et keegi on mingil teadmata põhjusel otsustanud minu täisnime all konto avada,” lausus Katrin.

Kümmekond kaebust

Kuigi Wazzaa.netil on ametlikult vaid veidi üle 1100 kasutaja ja suurem osa inimestest pole sellele lehele ealeski sattunud, tekitas Katrinile tema nime väärkasutamine palju meelehärmi. Rebase enda väitel on portaalil 20 000–30 000 kasutajat. „See võib anda vale ettekujutuse kellelegi, kes mingil põhjusel satub sellele lehele kas juhuslikult või minu tausta uurides,” rääkis Katrin, lisades, et näiteks Google’i otsingumootor toob tema nime järgi otsides Wazzaa.neti lehekülje välja teise vastena. Katrin kontrollis lehekülje otsingumootoris ka oma lähemate sõprade nimesid ja selgus, et ühel neist oligi enda teadmata konto.

Kohe, kui Katrin enda konto Wazzaa.netist avastas, saatis ta portaalile kirja, kus palus oma andmetega võltskonto kustutada. Vastust sellele ei tulnud, mispeale ta saatis uue kaebekirja. „Kuna mulle kuue päeva jooksul ei vastatud, ei näinud ma muud väljapääsu kui pöörduda andmekaitse inspektsiooni poole,” lausus ta.

Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõuniku Elsa Neeme sõnul pole Katrin sugugi ainus, kes on Rebase suhtlusportaali kohta kaebuse esitanud. „Konkreetseid kaebuseid on praeguseks hetkeks kümmekond,” kinnitas Neeme ning lisas, et inspektsioon on pöördunud Rebase poole asjaolude selgitamiseks ja kontode sulgemiseks. Üks menetlus on praeguseks ka ettekirjutusega lõppenud.

Kas võltskontod tekitas Rebane ise, ei saa andmekaitse inspektsioon välja selgitada, sest  ametil ei ole IP-aadresside jälitusõigust. Rebane ise väitis kategooriliselt, et tema neid kontosid avanud ei ole. „Mul on ju targematki teha kui päevad läbi arvuti taga istuda ja võõraid kontosid avada,” lausus ta ning pakkus, et äkki on identiteedivarguse ohvriks langenu nimel konto avanud mõni tuttav.

Portaali kasutustingimuste järgi kustutatakse vale konto vaid juhul, kui isik saadab portaali haldajale avalduse ja lisab sinna isikut tõendava dokumendi koopia. „Kui Peeter tahab, et tema konto sulgetaks, siis ma pean kindel olema, et ta on ka päriselt Peeter, mitte Tiit või Jaak,” ütles Rebane.

Ministeeriumid on Rebase kliendid

•• Suhtlusportaal Wazzaa.net kuulub osaühingule Hetk, mille omanik on Kalev Rebase õde, ent ainsaks juhatuse liikmeks on märgitud Kalev Rebane.

•• Programmeerimisega tegelev ettevõte reklaamib internetilehel, et tema klientideks on muu hulgas ka kultuuri-, välis- ja justiitsministeerium. Kahele esimesena nimetatud ministeeriumile äris Rebane mitu aastat tagasi maha varade haldamise süsteemi Valdur. Mõlemale asutusele läks see maksma paarkümmend tuhat krooni.

•• „Valdur siiski ei õigustanud ennast ja võeti küllalt kiiresti kasutusest maha,” lausus kultuuriministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto. Välisministeerium kasutab Valdurit senini.

•• Justiitsministeeriumi pressiesindaja Ivi Papstel lausus, et nemad pole kodulehel mainitud tooteid OÜ-lt ostnud. „Pöördume ettevõtte poole, et selgitada välja, miks on kodulehel toodud meie asutus kui üks tellijatest. Kui kodulehel olevad andmed on ebaõiged, nõuame nende kõrvaldamist,” ütles Papstel.