Kallas ei oma enda sõnul täpset infot, mis maksuametis toimub, ja Palts peab tema sõnul ka seda ühiskonnale selgitama. “Maksupetturid on ameti poolt tõsise kontrolli alla võetud ja siis järsku juht enam ei kõlba,” märkis ta. “Kui Paltsi nimetatud probleemid eksisteerivad, siis peab ta need väga selgelt tõestama. Olen ka Paltsile öelnud, et see on tema võitlus.”

Ametite ühendamise poolt

Maksu- ja tolliameti ühendamist Kallas toetab. “See idee oli arutusel ka minu rahandusministriks oleku ajal, kuid siis lükati see edasi. Aga see on hea idee,” kinnitas Kallas. Ta märkis, et maksuameti ja tolliameti tegevused on sarnased. “Toll kogub kõik aktsiisid, samuti osa käibemaksust, mõlemad tegelevad ka maksupettustega,” selgitas ta.

Aivar Sõerdi maksuameti direktori kohalt kõrvaldanud rahandusminister Tõnis Palts ütles reedel, et ei välista kahe ameti liitmist. Palts määras tolliameti juhi Aivar Rehe maksuameti peadirektori kohusetäitjaks.

Mõlemad ametid on rahandusministeeriumi alluvuses, tänaseks on ühendatud ka mõlema ameti IT-struktuurid, mis hõlbustab oluliselt koostööd.

Eile tõdes Palts valitsuse pressikonverentsil, et mõlemas ametis on seoses eurointegratsiooni ja uute ülesannetega vaja teha struktuurimuudatusi ja otstarbekam oleks need korraga teha.

Samas on enne ametite liitmise otsust Paltsi sõnul vaja hoolega läbi kaaluda kõik poolt- ja vastuargumendid, et ühendamine ei halvaks ametite tööd. “Kui selline otsus ka tuleb, siis sellega igatahes ei kiirustata,” ütles ta. “Selleks tuleb riigikogul ka seadust muuta.”

Osa juhte kaotab koha

Palts lisas, et ametite ühendamise miinused oleks eelkõige emotsionaalset laadi – osa inimesi, eelkõige juhtkonnast, kaotab töö.

Siim Kallase sõnul võib maksumaksjad jaotada kolme gruppi. “On ausad maksumaksjad, on petturid ja kolmas seltskond on selline, kes natuke üritavad kavaldada ja jäävad natuke oma asjade esitamisega hiljaks,” lausus ta. “Maksuamet on läinud karmiks just selle viimase seltskonna suhtes ja nad on ilmselt kannatada saanud.”

Täna tulevad maksuameti probleemid ja ametite võimalik liitmine arutlusele valitsuse istungil.