Kolmapäeva ennelõunal kohtusid Valga südalinnas asuvas maavalitsuse hoones Valga maakonnaliinidel ühistransporditeenust osutava ettevõtte GoBus Valga tegevjuht Kalle Muru ja maavanem Georg Trašanov. Millest mehed rääkisid, on suure tõenäosusega lisaks neile hästi teada ka kaitsepolitseil, sest üldjuhul rajatakse altkäemaksu andmise-võtmise süüdistus otsestele asitõenditele ning heli- või videolindile jäänud materjalile.

Eesti Päevalehele teadaolevalt tabati Trašanov maavalitsuse ruumes ühes talle üle antud rahaga, mille suurus jääb 30 000–40 000 krooni vahele. Samasuuri summasid olevat Trašanov saanud veel mitmel eelneval korral vahetult enne seda, kui maavalitsus arutas bussidotatsioonidega seostuvat. Kuid juhtumit menetlevad kaitsepolitsei ja prokuratuur ei kinnita neid väiteid. Ringkonnaprokurör Marge Püssi sõnul ei saa eeluurimise huvides kommenteerida mitte ainsatki detaili.

Esialgsest prokuratuurist edastatud kahtlustusest saab välja lugeda, et Valga maavanemat Georg Trašanovit ja Kalle Murut kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises ning GoBusi nõukogu esimeest Aivo Pärna ja ettevõtte Lõuna-Eesti regiooni eksjuhatajat Valter Keisi altkäemaksu andmisele kaasaaitamises.

Vahi alla ei lubatud jätta

Segaseim osa kahtlustusest puudutab just Pärna ja Keisi tegevust, sest uurimine peab tuvastama, kellelt sai Muru Tra‰anovile meeleheaks antud raha. Samuti viitab esialgne kahtlustus võimalusele, et korraldusi altkäemaksu andmiseks võis anda Pärn. Eesti Päevalehele teadaolevalt on Keis ja Pärn kasutanud võimalust kohtueelses menetluses keelduda ütluste andmisest. Ajakirjanike küsimustele eile vahi alt vabanenud Pärn vastata ei soovinud. Keisi, Murut ja Trašanovit ei õnnestunud Eesti Päevalehel tabada.

Eile ennelõunal Tartu maakohtu Valga kohtumajas toimunud kohtuistungil ei rahuldanud kohus prokuröri taotlust, milles ringkonnaprokurör Marge Püss soovis ainsana neljast kahtlustatavast vaid Georg Trašanovi vahi alla jätmist. Püssi sõnul puudusid Trašanovi vahi alla võtmiseks põhiseaduses toodud alused.

“Põhiseadus näeb ette meil kaks alust: isik võib edaspidigi toime panna uusi kuritegusid või minna pakku. Kohus ei tuvastanud neid tunnuseid ja Trašanovit vahi alla ei võetud,” lisas Püss. Eilse päeva jooksul vabanesid kõik neli kahtlustatavat ka kinnipidamisasutustest.

Kuigi Trašanovil oleks esmaspäeval õigus naasta oma tööpostile, kasutas Trašanov eile võimalust minna nädalasele puhkusele. Ajutiselt täidab maavanema ülesandeid regionaalminister Vallo Reimaa korraldusel maasekretär Tõnis Lass.

Millised motiivid võisid GoBusiga seotud ettevõtjaid ärgitada pakkuma Trašanovile mitu korda altkäemaksu? GoBusi ärihuvid on Valgamaal seotud üksnes maakonnaliine puudutava bussiliikluse korraldamisega.

Seaduste kohaselt on liinihangete ettevalmistamine ja korraldamine maavalitsuste pädevuses. Samuti on maavalitsustel õigus määrata bussifirmadele läbitud lisakilomeetrite eest kompensatsiooni ning suurendada liinikilomeetrite dotatsiooni.

GoBus teostab bussiliiklust 80 protsendil Valgamaa bussiliinidel ning kui arvestada GoBusi eelkäija OÜ Trakmain ajalugu, siis tegeleb GoBus Valgamaa ühistransporditeenuse osutamisega 1998. aastast. GoBus omandas Trakmaini 2005. aasta augustis.

Viimase hankena võitis GoBusiga liitunud AS Pärnu ATP õiguse sõita 2007. aasta algusest kuni 2014. aasta lõpuni maakonnasisestel bussiliinidel väljaspool Otepää ja Hargla piirkonda. Kokku on GoBusil kehtivaid hankelepinguid Valga maakonna bussiliinidel 17,8 miljoni krooni ulatuses.

Kuna mõnel liinil võis olla tegu alapakkumisega, millele viitas ka oma vaides riigihankeprotsessis ATKO grupp, vajas GoBus liinide teenindamiseks suuremat lisadotatsiooni.

Valga maavalitsuse dokumendiregistrist selgub, et GoBus on esitanud maavalitsusele septembri lõpus taotluse lisadotatsiooni saamiseks seoses täiendava läbisõiduga 2007. aasta teises ja kolmandas kvartalis.

Varem kapo huviorbiidis

•• Georg Trašanov töötas Valga maavalitsuses abimaavanema ning maavanema kohusetäitjana juba 1990. aastast. Regionaalminister Jaan Õunapuu nimetas ta maavanemaks 2005. aastal.

•• Valgamaa endise maavanema Rein Randveri riigikokku valimise järel sai Trašanov 2003. aastal maavanema kohusetäitjaks ning peagi nimetas Rahvaliit parteitu Trašanovi ka maavanema kandidaadiks, kuid esialgu jäi maavanemaks nimetamine pooleli. Põhjuseks oli kapo avastus, et Trašanov rikkus korruptsioonivastase seaduse sätteid ning Valga maavalitsus tegi Trašanoviga seotud firmadele umbes 200 000 krooni eest makseid.

•• Riigikohtuni jõudnud kohtukäik lõppes väärteomenetluse lõpetamisega, kuid Trašanov pidi maksma 6000 krooni trahvi.

Arvamusi Valga tänavailt

Mida arvate maavanem Trašanovi vahistamisest?

Peeter: Kui kapo kedagi vahistab, siis küllap on selleks ka piisav põhjus. Mina ise ei tea Valgas ühestki altkäemaksu andmise juhtumist. Minu käest ei ole keegi altkäemaksu küsinud. Ja pakkunud ei ole ka.

Hilja: Ma ei oska selle kohta midagi öelda. Arvan, et Eestis on altkäemaksu andmine tavaline, sest kui ei määri, siis ei saa ka midagi.

Aili: Olin kaks päeva suvilas ja ma ei tea sellest asjast mitte midagi. Minult keegi altkäemaksu pole palunud ja ma ei tea ka juhuseid, et keegi oleks pidanud altkäemaksu andma.

Liidia ja Tamara: Kuulsime jah, et Trašanov on kinni peetud. Aga see ei ole tegelikult imelik. Oleks huvitav teada, millal lõpeb altkäemaksu andmine. Eluaeg on olnud nii, et altkäemaksu on antud. Öeldakse ju, et igal inimesel on oma hind.

Jana: Ma olen kuulnud sellest, aga kommenteerida ei tahaks. Mul on alati kahju, kui mõni inimene kinni pannakse.