Kokku laekus linnale kolm talve- ehk säilituskartuli pakkumist ja neli puudepakkumist. Kõik ei kvalifitseerunud ja kummalgi juhul võitis odavam pakkuja. Talvekartuli pakkumise võitjaks kuulutati FIE Luule Jürisaare talu, mis asub Võru vallas Loosul. Abivajajate toasooja eest hakkab aga hoolitsema Hiiumaalt pärit Halupuu.

Mõneti kurioosse faktina hoopis reformierakondlaste sekka kuuluvalt ja partei ridades tänavustelgi kohalike omavalitsuste valimistel Võru vallas kandideerivalt talunikult Luule Jürisaarelt ei õnnestunud Eesti Päevalehel eile kommentaari saada.

Seetõttu pole teada, mis sorti talvekartuliga tegemist on ja millise hinnaga Jürisaare seda linnale müüa kavatseb. Muu hulgas on Luule Jürisaare ka Võ­rumaa taluturu omanik ja sooviks kohalikku omavalitsusse pääsedes parandada vallavalitsuse, -volikogu ja -elanike vahelist suhtlemist.

Kuna talvekartuli riigihanke lepingud on veel allkirjastamata, ei osanud asjast lähemalt rääkida ka Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti arendus- ja haldus­osakonna juhataja Raivo Allav. „Võin siiski öelda, et kartuli kokkuostuhind jääb alla selle, mis me linnaeelarvest ette nägime,” sõnas ta. Teisisõnu tegi Jüri­saare pakkumise, mis jäi alla viie krooni kilo eest.

Hinnad põhjas

Hanke tingimused näevad ette, et hind peab sisaldama ka kõiki pakkimis- ja tarnimiskulusid. Näiteks kartul peab olema pakitud 40-kilostesse kottidesse, mis viiakse eraldi igale abivajajale koju.

Praeguseks on kartulisoovijaid kogunenud üle 500 ja küttepuude soovijaid sadakond.

Halupuu juht Janis Üksik ütles, et pakkumisel esitati segapuidust koosnevate küttepuude ruumimeetri hinnaks 580 krooni. „Tavatarbijale on hind 600 krooni. Kuna tegemist on suurte kogustega, siis saime pisut soodsamalt teha,” märkis ta. Segapuitu iseloomustas Üksik madalakvaliteedilise puiduliigina. „Oleme arvestanud maksimum­koguse ehk 400 ruumimeetri laialiviimisega, aga eks need lõplikud kogused selguvad alles oktoobri lõpus,” sõnas Üksik.

„Abistame heameelega abivajajaid, kuigi siin on nüanss juures – see toimub valimisaastal. Miks mitte sellega jätkata ka järgmistel aastatel?” käis ta välja omapoolse ettepaneku.

Hindu kommenteerides ütles kartulikasvatusega tegeleva Berber OÜ omanik Silvi Tammik, et kokkuostuhind on langenud alla kahe krooni kilo eest.

„Kui kaks saaks kätte, tuleks ots otsaga kokku,” rääkis põhiliselt saksa sorte ning Eesti Maretit ja Reeta kasvatav Tammik. „Meie eelistame varasügisese müügi asemel südatalvist, sest praegu tõesti hinda ei ole.”

Kütte- ja kaminapuid müüva Tulepuu juhatuse esimees Paul Põldsaar pidas Halupuu pakutud hinda adekvaatseks.

„Nende arvutused teeksid konteineri hinnaks 1160 krooni, meil on kõi­ge odavam 1200 krooni. Tuleb siiski meeles pidada, et Halupuu peab kogu puidu eraldi abivajajateni toimetama, mis tõstab nende transpordikulu,” lisas ta.

Ühtlasi arvas Põldsaar, et küttepuu hinnad on langenud miinimumini. „Põhi on käes, praegune hind on suurel määral nullhind ja mõ­ne toote puhul tuleb juba peale maksta,” rääkis ta ja tõi näiteks lahtise küttepuuna müüdava halli lepa, mille ruumimeetri eest kü­sib Tulepuu firma 450 krooni.

„Eelmise aasta hind, tänavusest saja kroo­ni võrra kallim ehk 550 krooni, oleks mõistlik – siis saaks veel midagi investee­rida,” kommenteeris Põldsaar.

Reklaamile kulub ligi kaks miljonit, abile pool miljonit krooni

Linn teavitusega ei koonerda

Üle poole tuhande abivajaja

•• Tallinna abipaketi tutvustamine võtab maksumaksja taskust ligi kaks miljonit krooni.

•• Linn hakkas kartulite ja puude jagamist tutvustavate plakatitega täituma 15. septembril. Ühe pere kohta on võimalik abipaketi raames saada 40 kilo maaubinaid või kuni kaks ruumi puid. Abitaotleja peab olema Tallinna linna elanik ja ühtlasi saama toimetulekutoetust.

•• Septembris oli linnavalitsuse andmeil Tallinnas 1034 sellist peret, kokku 1635 inimest.

•• Linn eraldas abipaketile reservfondist 520 000 krooni.

•• Abilinnapea Merike Martinson on varem prognoosinud, et küttepuid vajab umbes 200 ja kartuleid umbes 2000 peret.

•• Juba esimese päevaga tuli kartulitaotlusi 452 perekonnalt, küttepuid küsis üheksa peret.

•• Taotluste vastuvõtt lõpeb

20. oktoobril.