"Stunt" 97 korraldaja Ivo Parbus, millise võistlusega on tegemist?

Professionaalsed kaskadöörid demonstreerivad eluohtlikke trikke. Soomes Oulus on selliseid võistlusi peetud juba neli aastat. Mujal Euroopas selliseid üritusi ei korraldata, küll aga Ameerikas.

Eestis toimuvate võistluste eestvedajateks on Soome Kaskadööride Liit, eesti poolt aitab kaasa a/s Cenori.

Kust on võistlevad kaskadöörid pärit?

Võistlustest võtavad osa neli kaskadööri Soomest ja kaks kaskadööri Lätist ning Eesti Kaitseväe Spetsiaalsete Operatsioonide Grupp.

Miks toimub võistlus lauluväljakul?

Soomes võistlesid kaskadöörid sadamas, et pärast etteastet saaks vette maanduda, kuid nii jäi publikul paljugi nägemata. Lauluväljakul on hea nähtavus, ka ei ole see paik kaskadööridele ohtlik. Kuna aga väljak ise on võrdlemisi kitsas, siis on meie üritus mõeldudki eeskätt vaatajale - rekordeid siin purustada ei saa.

Milliseid trikke võib näha?

Soome kaskadöör Hullu-Jussi hüppab hullusärki seotuna tõstukilt 30 meetri kõrguselt nööriga alla ja nöör pannakse põlema. Tal on aega ennast vabastada kaks minutit.

Oulu võistluste kahekordne võitja Grazy Uuskoski esitab autodoomino triki: kuus autot pannakse nina peale püsti, seitsmes auto koos kaskadööriga sõidab suure kiirusega nendest läbi ja plahvatab. Möödunud nädalal Soomes sõitis Uuskoski Soomes nii 10 autot läbi, kuid Tallinnas on rekordi löömiseks vähe ruumi.

Uuskoski sõidab ka autoga läbi relsi. Autolt lendab ära katus ja tagumine osa ning masin ise plahvatab.

Lätlased Beitäns ja Uljanovs korraldavad mootorratta ja auto kokkupõrke, kus mootorratas lendab üle auto. See trikk on rohkem ohtlik mootorratta seljas olevale Uljanovile, kuid teda on juba varemgi õmmeldud - eks siis tehakse seda veel, kui vaja.

Ainus naisesineja Pia Virtanen Soomest laseb end põlema panna.

Mida peab kaskadöör trikki sooritades eriti silmas pidama?

Trikke tuleb väga täpselt ette arvestada, sest seal tekib üks hetk, kus kaskadöör enam olukorda ei kontrolli ja edasi sõltub kõik füüsikaseadustest. õigete arvestuste puhul maandub inimene sinna, kuhu ta peab maanduma, vastasel juhul võib tekkida mitmesuguseid komplikatsioone.

Eelmisel aastal pidi lätlane Uljanovs 50 meetri kõrguselt kukkuma täpse nurga all vette. Tal oli seljas spetsiaalne veekindel riietus, mis kaitses vee löögi eest. Tuule tugevuse tõttu kukkus ta aga vale nurga all ja lõi oma põrna puruks.

Millised on eriti riskantsed trikid, mis võivad ka surmaga lõppeda?

On olnud mitmeid juhtumeid, kus kaskadöörid seotakse kirstu kinni ja maetakse maha. Nad peavad end teatud aja jooksul köidikutest vabastama ja välja kaevama. Mõned on aga hauda jäänudki, sest pole nii ruttu suutnud end päästa - õhupuudus on ära lämmatanud.

Eestisse tulijatest harrastab selliseid houdinilikke tempe Hullu-Jussi.

Kui kallis on kaskadööride elukindlustus?

Kaskadööride elukindlustus on professionaalide isiklik asi, igaühe elu on erineva summa peale kindlustatud. Samuti peab kaskadöör ise teadma, millega ta riskib. Mind huvitab see, et Tallinnas oleksid trikid niisama atraktiivsed, kui nad olid Soomes. Inimesed peavad makstud piletiraha eest täismõnu kätte saama.

Milliseid trikke sooritab Eesti Kaitseväe Spetsiaalsete Operatsioonide Grupp?

Sõdurid laskuvad laulukaare pealt köitega alla, päästavad liba-presidenti, imiteerivad pantvangide võtmist ja vabastamist ning demonstreerivad käsivõitluskunsti.

Kuidas on tagatud pealtvaatajate ohutus?

Kõik trikid mängitakse läbi ja arvestatakse välja ka võimalik maa-ala, mida nende sooritamine nõuab. Turvamehed peavad jälgima, et rahvas oleks actionist ohutus kauguses. Paigaldatakse ka turvaaiad.

Kõige ohtlikumad trikid on autodoomino, auto ja mootorratta kokkupõrge ja autoga läbi relsi sõitmine.

Kui kaua üritus kestab ja kui kallis on pilet?

Pilet maksab 75 krooni ja võistlused kestavad kuus tundi. 10 krooni tunni eest välja anda ei ole sugugi palju. ürituse eelarve on pool miljonit krooni.

Kas "Stunt" toimub ka järgmisel aastal?

Kindlasti, järgmisel aastal tahaksime, et kohale tuleks erinevatelt maadelt kaskadööre, ka Ameerikast.

BETTY ESTER