Jõgevamaal Kassinurme mägedes aprilli keskel toimuvale tasuta jüripäeva ja Jüriöö ülestõusu ainestikust inspireeritud pärandkultuuripäevale on nädalaga registeerunud kümned muinashuvilised rollimängijad.

19.–20. aprillil toimuvale üles-tõusule registreerumise kestuseks määrati esiti kuu, ent nimekiri võidakse sulgeda varem, sest ainuüksi esimeste päevadega on end kirja pannud ligi 200 huvilist.

Aastaga üha enam huvilisi tõmbav üritus toimub Kassinurmes neljandat aastat. Traditsiooniliselt algab pärandkultuurihõnguline nädalavahetus talgutööde ja linnuseehitamisega, päeva kroonib poole ööni kestev Jüriöö ülestõusu rollimäng (LARP e Live Action Roleplay).

Ettevõtmise üks korraldajaid Mati Nuut võrdles päriselus rollimängu kino ja teatriga, mis annab ise tegevustesse haaratud osalejale mitu korda intensiivsema kogemuse. Elamuse süvendamisele aitab kaasa kostüümide ja atribuutika valmistamine, töötoad ja treeningud.

“Kõik see teeb rollimängust mitmekülgse ja hariva ajaviite, mis pakub tagatipuks ka füüsilist koormust,” ütles Nuut. “Noore jaoks on see ohutu viis loomulikku agressiivsust välja elada.”

Ehitatakse muinaslinnus

Ülestõusnute juhina astub tänavu üles Tallinna ülikooli ajaloo instituudis tudeeriv Allan Bernard – põhiliselt Tallinna noori koondava lahingrollimängurühmituse Vishna Grimm liider. Rollimängus taasluuakse lahingu kõrval ka vanu riitusi, muusikat, tantse ja laule. Nii on mängu kaasatud Tartu ja Viljandi päri-musmuusikud.

Nuudi sõnul on 2000. aastate algusse ulatuv rollimängu traditsioon Eestis uus. Skandinaavia maades näiteks nähakse rollimängus lisaväärtust noorsootööle ja kultuuriturismile. “Normaalne oleks hallata 300 osalejaga ettevõtmist, kuigi maa-ilmas tehakse ka üritusi, kus on 10 000 inimest platsil,” ütles Nuut.

Kassinurmele kerkib fantaasia- ja ajaloohuviliste mängupaigana täiemahuline linnus – Eesti omamütoloogilise maailmapildi elustamiseks rajatava Muinasmaa teemapargi keskne rajatis, mille püstitamist alustati 2004. aastal ja mis on kavas valmis saada suviseks Mütofestiks.

Jüriöö nädalavahetuse ajal jagub linnuse tagakülje rajamisel tööd “30 tugevale poisile” ja palgikoorijatele. Ligi seitsmetunnise talgu- ja ehitustöö ning muinassõdalaste mõõgavõitluse vahel söögipausi ajal räägib ajaloolane Jüri Kuuskemaa kokkutulnutele Jüriöö ülestõusu müüdist ja tegelikkusest.

Seejärel madistatakse hinnanguliselt kahe-kolmeni öösel metsas, kuni viimastel võitlejatel värskust ja rammu jagub.

Lahinguks uued riided

•• Kes pole varem rollimängudega tegelenud ega tea, kas tasub pehmikmõõk ja rüü meisterdada ning lahingusse tormata, võib nädalalõpust osa võtta ka pealtvaatajana.

•• Vihmamantlis võitlema ei lubata, uustulnukas leiab veebist aadressil www.muinasmaa.ee juhised, kuidas mänguks val-mistuda ja kust leida riiete lõikeid.

•• Korraldajate kulul pääseb Tallinnast bussiga Kassinurmele ja tagasi 70 ning Tartust 45 rollimängijat. Ööbida on võimalik Metsaseltsi maja saalis või lin-nuses ja telkides, ajastutruud toiduriistad tuleb endal kaasa võtta.

•• Jüriöö ülestõusu ja linnuse-ehitust korraldavad mitte-tulundusühingud Eesti Metsa-selts, VG LARP Klubi, Vaigamaa Emandad ja Isandad, Idatee Vardjad, Mütofest, võitlusklubi Turm ja Tarbatu.

•• Ettevõtmist toetab Eesti kultuurikapital ja Tallinna spordi- ja noorsooamet.