"See summa on kaks korda suurem kui aasta varem. Üle poolte juhtudest on toime pandud korduvalt, varguselt on tabatud samu isikud 5-20 korda," ütles Päevaleht Online'ile kaupmeeste liidu juht Marika Merilai.

Merilai sõnul on liitu kuuluvate ettevõtete kauplustes oluliselt sagenenud varguste arv kui ka summa alates 2007. aasta märtsist, mil riik dekriminaliseeris korduvad pisivargused.

"2007. aasta märtsikuus kehtima hakanud seadusemuudatus on põhjustanud ühiskonnas turvatunde nõrgenemist ja õiguskuulekuse kahanemist, kuna kokkuvõttes pannakse meil süütegusid toime rohkem kui enne seaduse muutmist," sõnas Merilai.
Kui 2006. aastas keskmiselt oli avastati liitu kuuluva viie suurema jaeketi kauplustes igas kuus vargusi keskmiselt 300, siis 2007. aastal ületas see arv 530 korda kuus.

Kaupmeeste liit kiitis politseid, kelle aktiivsuse tulemusel, vähenes möödunud detsembris oluliselt varguste arv.

Justiitsministeeriumi hinnangul ei ole aga kuritegude ja väärtegude statistika kohaselt varguste üldtase 2007. aastal võrreldes 2006. aastaga oluliselt muutunud. "Muutunud on pisivarguse kui süüteo kvalifikatsioon karistusseadustikus, kuid see ei tähenda, nagu oleks märkimisväärselt muutunud selliste tegude arv kokku," leiab ministeerium.