Seadustemuudatuse taotlemise tingis Tallinna linnakohtu detsembrikuine otsus jätta rahuldamata tarbijakaitseameti hagi vanalinnas asuva kõrtsi Karja Kelder vastu. Tubakamarke Marlboro ja LM müüvast kõrtsist on sigarette võimalik osta vaid koos kohustusliku tikutoosiga ning seetõttu muutub näiteks maksumärgi järgi 21 krooni maksev Marlboro pakk üheksa krooni kallimaks.

“Väidame, et selline tegevus ei ole päris seaduslik,” lausus tarbijakaitseameti jurist Urmas Ehasoo. “Tegemist on sundostuga ja seetõttu ei tohiks ühe kauba ostmist seada teise kauba müügi tingimuseks.”

Kõrtsi Karja Kelder emafirma Vana Villemi Kõrtsid peadirektor Aare Hallop sõnas, et tarbijakaitse eksis neid kohtusse kaevates, kuna kõrtsi menüüs on selgelt kirjas, et sigarette müüakse koos tikkudega. “Tegu ei ole mingi seaduserikkumisega, pigem oli tarbijakaitse kontrollkäik meie juurde väga pealiskaudne,” ütles Hallop. “Kontrollija ei vaevunud isegi korralikult menüüd lugema.”

Ehasoo kinnitusel praktiseerivad Tallinna baarid ka seda, et võtavad sigaretipaki nn avamistasu. Sigarette ostes ulatab baarmen kliendile juba avatud paki. Avamise eest võetav teenustasu lisab maksumärgi järgi odavamate sigarettide hinnale umbes kümme krooni.

“Tekkinud on õiguslik vaakum, kuna seadustes on augud, mis lasevad baaridel niimoodi talitada,” ütles Ehasoo. Tarbijakaitseamet taotleb olukorra parandamiseks tubakaseaduse ja tubakaaktsiisiseaduse muutmist. Nii tuleks tubakaaktsiisiseaduses Ehasoo kinnitusel kohendada pisut sõnastust.

Tubakaseadusesse seevastu tuleks tarbijakaitseameti hinnangul lisada klausel, et toitlustusasutustes on keelatud müüa tubakatooteid komplektis mõne teise tootega. “Näiteks kaupluste töö üldeeskirjas on sundost üheselt keelatud, kuid toitlustusasutuste tööüldeeskirjas sellist sätet pole,” ütles Ehasoo. “Samas ei saaks toitlustusasutuste tööeeskirja seda sätet ka kirjutada, sest mõni sell võiks hakata seda tõlgendama nii, et ma tahan praest küll seda kartulit, kuid see lihatükk mulle ei sobi, nii et tooge mulle midagi muud. Seetõttu on keelu sissekirjutamine tubakaseadusesse kõige mõistlikum.”