Analüüs soovitas politsei- ja piirivalveametis (PPA) kaotada 154 ametikohta, millest aastas kokku hoitavad neli miljonit eurot saaks suunata n-ö põllule. Samal ajal viidati analüüsis, et ministeeriumis omakorda puudub ressurss poliitika kujundamiseks. Kuna PPA-s on selliseid inimesi aga rohkesti – analüüsiga tegeleb PPA-s koos prefektuuridega kokku 60 inimest –, soovitatakse neid ministeeriumisse tööle tõmmata. Selliselt hakkaks kehtima põhimõte, et poliitikat tehakse ministeeriumis ning ellu viiakse see ametis. Praegu tehakse mõlemat suures osas ainult PPA-s.

Koorti roll väheneb

Nüüd viibki Vaher analüüsis pakutu ellu. Üks peamisi muudatusi on senise sisejulgeoleku asekantsleri ametikoha kaotamine ja selle tööülesannete jaotamine kolme asekantsleri vahel – julgeolekupoliitika asekantsler, korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler ning päästepoliitika asekantsler.

„Samaaegselt tegeletakse muudatuste elluviimisega ka PPA-s ning kõik see peaks realiseeruma järk-järgult,” ütles Vaher. Möödunud nädala alguses anti teada, et PPA-s ja prefektuurides kaovad koordinatsiooniüksused. Sealt suunatakse enamik inimesi põhitegevusse ehk nn põllule. Osa funktsioone ning inimesi tõstetakse üle aga strateegilisele tasemele ehk ministeeriumisse.

Vaheri sõnul ei tähenda sisejulgeoleku asekantsleri ametikoha kaotamine seda, et praegu sellel kohal olev Erkki Koort oma ametis hakkama ei saa. Ühe inimese töövaldkond läks lihtsalt liialt laiaks: Koorti koordineerida on siiani olnud kolmandik kogu Eesti avalikust haldusest ehk 10 000 ametnikku. Ministri sõnul saab ühe asekantsleri ametikoha kolmeks jagamise järel iga asekantsler oma juhitavas turvalisusvaldkonnas keskenduda kindla suunaga poliitikate väljatöötamisele.

Tõenäoliselt saab Koortist kas julgeolekupoliitika või korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler.



VÕTMEISIKUD

Juhtide ametiaeg saab täis

Lähiaastatel toimuvad kõigis valdkondades, mida uued asekantslerid juhtima hakkavad, olulised muudatused: kapo peadirektori Raivo Aegi ning päästeameti peadirektori Kalev Timbergi ametiajad lõppevad järgmisel aastal, PPA juhi Raivo Küüdi ametiaeg saab läbi aga 2014. aastal. Raivo Aeg saab sellel suvel 50-aastaseks. Kuna ta on selleks ajaks teeninud välja ka politseipensioni, võiks ta soovi korral ametist lahkuda.