Täna hakkavad kehtima uued laenamise ja hoiustamise intressimäärad, mis on Euroopa Keskpanga möödunud nädala otsuse järgi 0,25 protsenti varasemast kõrgemad.

Kommertspankade jaoks oli otsus siiski oodatud ning väidetavalt rakendati seda samas ulatuses juba varem.

Eluaseme laenumakseid vahetult mõjutav pankadevaheline intressimäär, kuue kuu euribor, oli kerkinud esmaspäevaks aastataguselt 4,3 protsendilt 5,14 protsendini, millele lisandub veel panga baasintress.

Kommertspankade andmeil oli eluasemelaenude käive madalseisus tänavu jaanuaris, kuid kerkis seejärel taas möödunud aasta suvekuudega võrdsetesse kõrgustesse. Praegu võetavate laenude puhul tuleb arvestada aga märksa suurema tagasimaksega.

Hansapanga teatel oli väljastatud kodulaenude keskmine kuumakse selle aasta juunis 4600 krooni, kuid möödunud aasta samal ajal 500 krooni vähem ehk 4100 krooni. Aasta lõikes teeb see keskmise laenumakse kasvuks 12,2%. Keskmise kuumakse kohta ei ole laenumakse kasv küll eriti suur, ent aasta peale tuleb perel arvestada täiendava 6000-kroonise väljaminekuga, kusjuures on suurenenud muudki väljaminekud.

SEB makroanalüütiku Ruta Eieri hinnangul on kõrge inflatsiooni ja intressimäärade ning Euroopas aeglustuva majanduskasvu kombinatsioon Eesti majanduse edasisele arengule negatiivne. “Tarbijatel tuleb lisaks suurenenud kuludele esmatarbekaupadele, nagu toit ning eluase, käia välja suuremaid summasid ka laenumaksetele, mistõttu jääb muudeks kulutusteks üle vähem raha.”