Eile jõudis avalikkuse ette kiri, mille Toobal oli saatnud linnapea Edgar Savisaarele ja milles ta nõudis nelja linnaametniku just selle sundraha maksmata jätmise pärast ametist vabastamist.

Ära ametist, mitte parteist

Pärast kirjade avalikuks saamist teatas Toobal, et Keskerakonna Tallinna nõukogu otsus erakonna toetamise kohta kehtib juba 2005. aastast. „Kord meedia pahandab erakondadega, nõudes liikmetelt suuremat rahalist panust, aga kui Keskerakond liikmemakse kogub, siis pole ikka hästi,” märkis ta.

Liikmemaksu peaksid teoorias võrdselt tasuma kõik erakonna liikmed, kuid praegusel juhul tuleb mõnel liikmel rohkem maksta, sest nad on määratud — mitte valitud — mingisse kindlasse ametisse. Pealegi — kui erakonna liige ei maksa liikmemaksu, tuleks ta minema ajada erakonnast, aga mitte ametikohalt.

Teenistujate ametiliitude keskorganisatsiooni juhatuse esimees Ago Tuuling ütles, et mingi ühingu liikmeks olles on ainuõige, et tasutakse ühingu liikmemaksu, aga seda peavad tegema võrdselt kõik. „Kui aga maksma peab ametis oleku eest, siis see ei ole demokraatlikule asjaajamisele omane,” nentis ta.

Toobali kirjas seisid keskkonnaameti juhataja Otto Popeli, Kesklinna linnaosavanema asetäitja Reena Tolmiku, mupo juhataja Monica Ranna ja abilinnapea nõuniku Johannes Merilai nimed. Savisaar kaalus Toobali ettepanekut kuus minutit, saatis siis kirja edasi abilinnapeadele ja Kesklinna linnaosavanemale ja nõudis ametnike lahkumisavaldusi.

Tõsi, eile teatasid linnajuhid, et Popel lahkub ametist omal soovil ja Rand liigub uuele ametikohale samuti omal tahtel. Tolmik ja Merilai, keda Toobal kirjas mainis, jäävad senisele ametikohale. Ent see ei muuda asjaolu, et Toobal tegi ettepaneku kaaluda nende ametist vabastamist.