Estonia huku väljaselgitamiseks moodustatud komisjon lõpetas oma töö käesoleval aastal.

„Selle komisjoni lõppraporti valguses ja varasemate uurimiste käigus ilmnenud vastuolude, puudujääkide ning uute asjaolude tõttu on meie arvates möödapääsmatu ja vajalik, et Eesti tuleks selle teema juurde püsivalt tagasi,“ teatas eelnõu riigikogule esitanud Evelyn Sepp.

Sepa sõnul peaks komisjon hakkama tegelema sissejuhatavate sammudega, mis viiks rahvusvahelise poliitilise üldsuse uute asitõendite hankimiseni laevavrakil.

"Ma usun, et täna võib-olla ei ole põhjust rääkida ilmtingimata vraki ülestõstmisest, sellel on omad finantsilised ja tehnilised raskused, küll aga kindlasti tuleks koguda neid tõendeid, mida paraku kõik analüüsid, mis on viimastel aastatel tehtud ja milles on ka vabariigi valitsuse asjatundjate komisjon osalenud, kinnitavad meile, et väga mitmed uurimistoimingud omal ajal on tehtud pahatahtlikult ebaprofessionaalselt," lisas ta.

Komisjoni oleks Keskerakonna plaani kohaselt pidanud kuuluma traditsiooniliselt kõik riigikogu fraktsioonide esindajad.

Põhiseaduskomisjoni ettepanekul lükati eelnõu esimesel lugemisel tagasi 42 poolt- ja 30 vastuhäälega tagasi. Kaks saadikut jäi erapooletuks.