Alates järgmise aasta 1. veebruarust muutub tasuliseks parkimisalaks praktiliselt kogu Kadriorg ning ka Veerenni, Kodu, Puhke, Herne tänava piirkond. Nende piirkondade elanikud peavad taotlema eriloa, nende külalised peavad aga parkimise eest maksma.

Abilinnapea Jaanus Mutli (Keskerakond) on parkimisala laiendamist põhjendanud sellega, et paljud kesklinnas töötavad inimesed on hakanud parkima oma sõidukeid kehtiva tasulise parkimisala piirile, koormates sellega vastavat piirkonda. Määrus võimaldab neid maksustada ja kasvatada linna ja parkimist korraldava ja kontrolliva Falcki tulusid.

Parkimisala laiendamine sunnib Mutli sõnul inimesi ka rohkem ühistransporti kasutama ja vähem kesklinnas autoga sõitma.

Keskerakondlane, endine parkimiskontrolör Tõnis Bittman tegi ettepaneku piirata kesklinna tasulises parkimisalas elavate inimeste õigust oma kodu juures tasuta parkida selliselt, et see kehtiks vaid õhtul kella viiest hommikul kella kümneni. Volikogus aga võttis Bittman oma eelnõu tagasi.

Opositsioon: Keskerakond karistab kesklinna elanikke

Opositsioon mõistis Keskerakonna läbi surutud tasulise parkimisala laiendamise hukka.

„Idee pole iseenesest väär, kuid seda ei tohi rakendada drakooniliste meetmetega, vaid samm-sammult. Tuleks parandada ühistranspordisüsteemi ja rajada Pirita teele ühistranspordi rada, samuti arendada pargi-ja-sõida süsteemi,” ütles IRL Tallinna volikogu fraktsiooni esimees Toomas Tõniste.

Res Publica saadiku Nikolai Stelmachi sõnul jääb talle vägisi mulje, et Keskerakonna valijatel pole kunagi vajadust kesklinnas autot parkida.

Reformierakonna fraktsiooni juht Keit Pentus ütles, et Keskerakond taastab määrusega Tallinnas hiilivalt automaksu.

„Esimese etapina karistab Keskerakond uue maksuga millegipärast just Kesklinna elanikke,” ütles Pentus.

Parkimistasu ei pea Tallinnas maksma invaliidid, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmed, hübriidmootoriga sõidukite omanikud ja soodusloa saanud inimesed. Parkimistrahv on pealinnas 480 krooni.

Vanalinna valveta tasuline parkimise tsoon ja kõrgendatud maksumääraga keslinna valveta tasulise parkimise tsoon (südalinn) jäävad endisteks. Parkimistasude suurus ei muutu. Tallinna vanalinnas on parkimise tunnitasu 48 krooni, südalinnas 34 krooni ja kesklinnas 12 krooni. Viimane kehtib ka uues piirkonnas. 



Parkimisala laiendus:
Tallinna lahest alates mööda Kalasadama tänavat, Põhja puiestee, Kotzebue tänav, Kopli tänav, Telliskivi tänav, raudtee (paralleelselt Tehnika tänavaga) ja raudtee kuni Filtri teeni, Filtri tee, Odra tänav, Türnpu tänav, Vilmsi tänav, Gonsiori tänav, Roheline Aas tänav, Poska tänav, Narva maantee ning Bensiini tänav kuni Tallinna laheni.