Musta sõnul loodeti teise tankisti rolli suruda Saaremaa ärimees Vjatšeslav Leedo. “Püüti tekitada olukord, kus praamiliikluse jätkamiseks kokkulepet ei saavutata ja laevaühendus 1. oktoobrist katkeb,” märkis ta. “Partsi lükati järjekindlalt sellesse nurka, kus talle olid juba valmis pandud okaskroon ja tühi paber tagasiastumisavalduse kirjutamiseks.”

Res Publica naerab välja

Must lisas, et Parts pidi neliku kavatsuste järgi lahkumisavalduse 5. või 6. oktoobril Kadriorgu viima. Eeldati, et selleks ajaks kasvab kriis valitsusel üle pea. Kuid et ei Reformierakond ega ka Saaremaa Laevakompanii juhid tahtnud äraostmatute plaani järgi käituda, läks plaan esialgu lörri.

Ühe äraostmatu, Indrek Raudse sõnul on Res Publica tema tekkimisest saadik Edgar Savisaart, Kesknädalat ja kollaseid ajaleheuudiseid uskudes pidanud esiteks üldse mitte edu saavutama, edasi parlamendis vähemalt kümme korda poolduma ja lõhenema, Juhan Parts ammu riigikogus istuma ja äraostmatud kogu aja veetma üksteisega tülitsedes. “Selle keskerakondlaste soovunelma asemel püsib Res Publica ühtse ja töövõimelise meeskonnana ja Eesti poliitika on näinud hoopis Keskerakonna lõhenemist nii parlamendis kui ka Tallinnas,” märkis Raudne.

Tema sõnul näitab poliitiline matemaatika, et kui ka mingil põhjusel koalitsioonis parteid vahetuvad, siis peaministriks jääb 2007. aastani Res Publica esimees ehk Juhan Parts.