Kui Keskerakond looks pärast valimisi rohelistega valitsuse, tuleks mõlema partei lubaduste kiireks elluviimiseks leida riigieelarvesse suisa poolteist korda rohkem raha. See selgus eile, kui rahandusministeerium oli avalikustanud oma detailse analüüsi tulemused. Kui näiteks rohelistel õnnestuks oma lubadused pärast valimisi ellu viia, peaksid nad juba 2012. aastal kusagilt leidma ligi 1,5 miljardit eurot lisaks. Olgu mainitud, et tänavuse riigieelarve kulude maht on ligi 5,9 miljardit eurot. Seega oleks rohelistel tarvis ligi neljandikku riigieelarvest.

Suur hüpe

Oletades, et selleks pole võtta täiendavaid tulusid, kargaks Eesti eelarvedefitsiit ühe hoobiga Euroopa „haigete” riikide näitajate juurde – umbes 12–13 protsendini SKT-st. Sama juhtuks ka keskpartei puhul. Kõige kulukam eelarvelubadus on roheliste kodanikupalga idee, mille järgi tuleks panna igale kodanikule niisama iga kuu nina peale 80 eurot. Rohelised ise on varem öelnud, et selle lubaduse elluviimine maksaks 600 miljonit eurot. Rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt saaks sellise rahasumma puhul kodanikupalka vaid 625 000 inimest ehk 46% elanikkonnast. Kui võtta aga arvesse pikaajaline valimislubaduste kulu eelarvele, siis oleks ühiskonnale kõige kulukam Keskerakonna valimislubaduste elluviimine. Aastatel 2013, 2014 ja 2015 vajaks riik Keskerakonna valimislubaduste täitmiseks koguni 1,8 miljardit eurot lisaks.

Seda on tänavust eelarvet arvestades ligi kolmandiku võrra rohkem. Kõige kulukam oleks aga käibemaksu alandamisega seotud valimislubaduse täitmine. Mäletatavasti lubab Keskerakond uusi maksuerinevusi, mis alandaksid elutähtsate kaupade ja teenuste nagu toasooja, ravimite, meditsiinitehnika, kultuuriürituste, toidukaupade ja ühissõidukipiletite käibemaksu. Keskparteist ja rohelistest ei jää palju maha sotsid – rahaliselt läheks nende kavade elluviimine riigile maksma ligi miljard lisaeurot. Sarnaselt Savisaare juhitava keskparteiga on ka sotside kulukaim lubadus seotud uute käibemaksuerinevustega. Ligi pool miljardit eurot oleks rahval ja ettevõtjatel tarvis valmis panna, et see siis lisamaksude ja -koormistega riigile anda, kui IRL saaks kõik oma valimislubadused ellu viia. Tuleval aastal oleks IRL-i kalleim lubadus noorem­õpetajate alampalga tõus, mis maksaks 91,4 miljonit eurot.

 Kuid pikemas perspektiivis oleks kulukaim lubadus hoopiski töötuskindlustusmakse langetamine kriisieelsele tasemele – 135 miljonit eurot. Reformierakonna näitajad on üsna tagasihoidlikud. Kalleim lubadus on tulumaksumäära langetamine – ligi 58 miljonit eurot aastas. Kõige vähem lubab uusi asju ette võtta Rahvaliit. Kui Jaan Tootsist saaks peaminister ja kõik erakonna lubadused kirjutataks seadusteks, vajaks riik 2012. aastal eelarvesse juurde 84,4 miljonit eurot ja järgneval kolmel aastal keskmiselt 184,33 miljonit eurot.

Vaata analüüsi: www.fin.ee.