Eesti Pank omandab pärast aktsiaemissiooni enamiku Forekspangast

Forekspanga aktsionärid päästsid eile üle saja miljoni kroonises kahjumis oleva panga, kui kiitsid heaks Eesti Pangale suunatud 120 miljoni kroonise aktsiaemissiooni ja loobusid oma õigustest emissioonis osaleda. Kui emissiooni poleks otsustatud korraldada, kuivanuks panga 144 miljoni kroonine omakapital pärast kahjumite mahakandmist 14 miljonile kroonile, mis oleks oluliselt alla keskpanga kehtestatud norme.

Olgugi et aktsionäride erakorralise üldkoosoleku eel levisid kuulujutud võimalikust vastuseisust Eesti Pangale aktsiate müümise plaanile ja isegi koosoleku nurjamise katsetest, toimus koosolek rahulikus meeleolus ja aktsionärid olid nõus suunatud emissiooni korraldamise ja põhikirja muutustega üle 99 protsendise häälteenamusega.

“Forekspanga juhatus on seisukohal, et suunatud aktsiaemissioon on praeguses olukorras parim lahendus, sest aktsiate avaliku emissiooni korraldamine nõuaks suunatud emissioonist rohkem aega ja pidurdaks Investeerimispangaga ühinemise protsessi lõpuleviimist,” ütles Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk.

Eesti Pank peaks juba sel nädalal saama emissiooni järel 69 protsendi Forekspanga aktsiate omanikuks. Pärast Investeerimispangaga ühinemist novembris jääks Eesti Pangale pisut üle 50 protsendi liitpanga aktsiatest ja Forekspanga tänastele omanikele 11,5 protsenti.

Forekspank emiteerib Eesti Pangale 12 miljonit kümnekroonist aktsiat. Hoolimata sellest, et börsil on Forekspanga aktsia hind umbes 6 krooni, ostab keskpank aktsiad hinnaga 10 krooni aktsia.

Aktsionärid kinnitasid Forekspanga aktsiakapitali minimaalsuuruseks 170 miljonit krooni ja maksimaalseks suuruseks 680 miljonit krooni.

Forekspanga üheksa kuu finantstulemused on kehvad. Pank on 101 miljoni kroonises kahjumis, kliendid on pangast välja võtnud 340 miljonit krooni ning panga bilansimaht on kahanenud aastavahetuse 2,5 miljardilt kroonilt alla kahe miljardi kroonile. “Pank hindas nulliks Venemaa ja Ukraina aktsiapositsioonid ja kandis sisuliselt maha kõik Venemaaga seotud aktivad,” kinnitas panga finantsdirektor Danel Tuusis. Tema sõnul on Venemaa mõju Forekspangale viidud sellega miinimumini.

Forekspanga aktsionäride järgmine erakorraline üldkoosolek toimub novembri keskel.