Rosenthali kinnitusel on perearstikeskusse pöördunud juba mitu inimest, kellel on lendavast liivast ja tolmust tekkinud silmapõletik või allergiline reaktsioon. "Tavaliselt on tegemist mehaaniliste vigastustega, kus silma sattuv liivatera kutsub esile silmapõletiku," rääkis Rosenthal. Tolmu ja liiva suhtes allergilistel inimestel tekib mõlema silma punetus ning nina hakkab vett jooksma. Astmahaigetel võib liiv ja tolm esile kutsuda köhahooge.

Mustamäelase Tiina Haidla sõnul teevad kevadised liivatormid läätsede kandmise tülikaks. "Kui liiv lendab läätse vahele, tuleb need kohe ära võtta, muidu võib tekkida silmapõletik," tõdes ta.

Lasnamäelase Ulva Kõrre sõnul on kogu linn lendavat liiva täis. "Kõnnid tänaval ja nagu kõvem tuul on, siis on kohe suu ja silmad liiva täis," kurtis Kõrs.

Kui liiv satub silma, siis soovitab perearst Svea Rosenthal silmi loputada. "Tuleb võtta vett kätele ning silmi natuke aega vees hoida," õpetas Rosenthal. Põletikuliste silmade rahustamiseks ja puhastamiseks aitavad ka Sulfametizoli silmatilgad.

Tänavapuhastusfirma AS Vare juhataja asetäitja Priit Aarma sõnul said nad põhjalikemate tänavakoristustöödega alustada alles möödunud nädala alguses. "Et koristusmasinad saaksid tänavaid puhastada, peab ööpäeva keskmine temperatuur olema vähemalt pluss viis kuni kuus kraadi," selgitas Aarma. Siiski on Aarma kinnitusel suur osa talveliivast juba ära viidud. "Praegu koristavad masinad sada tonni liiva ööpäevas," märkis juhataja asetäitja.

Aarma sõnul tuleb puhastatud teedele palju liiva tagasi ka kõnniteedelt ning kõnniteede ja sõidutee vahele jäävalt haljasalalt. "Haljasalad on kõrgemad kui sõidutee äärekivid ning talve jooksul sinna kogunenud praht tuleb koos vihmaga tagasi sõiduteele," kurtis Aarma.

Kui liivatolm satub silma

Pesta rohke veega; tilgutada silma 1–3 tunni järel Sulfametizoli silmatilku, mis puhastavad ja rahustavad silma.

Sulfametizoli saab apteegist ilma retseptita ning seda võivad kasutada nii lapsed kui ka täiskasvanud;

ALLERGILISE REAKTSIOONI PUHUL:

mõlemad silmad punetavad ja nina jookseb vett;

võtta Claritini tablette, üks tablett enne magamaminekut