Täna sõlmitavast meedikute liitude, sotsiaalministri ja haiglate liidu palgakokkuleppest jäävad välja riigieelarve kaudu palka saavad residendid ja kiir-abitöötajad. Eesti kiirabi liit saatis sotsiaalminister Jaak Aabile kirja, milles väljendas muret palgakokkuleppe pärast. Kirjas märgiti, et kiirabi tänavune eelarve ei võimalda kiir-abitöötajatele kokkuleppes kavandatavat palgatõusu.

Sõlmitavas kollektiivlepingus on siiski hea tahte avaldusena võetud eesmärgiks tõsta kiirabis töötava õe tunnipalga alammäär 52 krooni ja 50 sendini tunnis ning kiirabitehniku tunnipalga alammäär 42 kroonini tunnis. Palgaleppeta pole aga otsest kohustust lisaraha palgaks eraldada.

“Kui kokkulepe sõlmitakse ilma kiirabile selle täitmiseks vahendeid tagamata, toimub kiirabis see, mille vältimiseks tervishoiutöötajate palga tõstmist vaja oli – töötajad lahkuvad sinna, kus palgakokkulepet täidetakse, või teistesse riikidesse,” ütleb kiirabi liidu juhatuse esimehe Ago Kõrgvee allkirja kandev kiri.

Sotsiaalminister Aabi sõnul tõstetakse keskastme tervishoiutöötajate palku aga sellele vaatamata, et nad koos arstide liiduga keeldusid palgaleppega ühinemast. Arstide miinimumpalk aprillist leppega ei tõuse. “See on haigla juhtkondade asi, kuidas nad seda raha kasutavad,” ütles Aab.

Ennatlik palgatõus Tallinnas

Tervishoiuspetsialist Peeter Mardna sõnul on Tallinna haiglates arstide palgad juba ennatlikult tõstetud kõrgemale kui 2008. aasta miinimumpalk. “Nad on juba ilma kokkuleppeta saanud selle, mida taheti, aga milles kokku leppida ei suudetud,” ütles Mardna. Kui mujal haiglates palku ei tõsteta, võib ahelreaktsioonina toimuda arstide liikumine.

Arstide liidu peasekretäri Katrin Rehemaa sõnul olnuks arstid nõus allkirjastama leppe selleks aastaks. “Praeguse leppe tingimused on tunduvalt halvemad kui varasemal leppel. Miks peaksime nüüd halvemad tingimused vastu võtma?” ütles Rehemaa.

Uus halb lepe

Katrin Rehemaa

arstide liidu peasekretär

•• “Praeguse leppe tingimused on tunduvalt halvemad kui varasemal leppel. Miks peaksime nüüd halvemad tingimused vastu võtma?”