Eesti Päevalehele teadaolevalt tegi Isamaa ja Res Publica Liit teisipäeva õhtul valitsuskabineti istungil ettepaneku, et tuleva aasta eelarvekulude piiramiseks oleks mõistlik ära jätta rahva seas väga suure pahameele osaks langenud kõrgemate riigiteenijate palgakorralduse jõustamine 2011. aasta märtsist.

IRL-i poliitikasekretäri Margus Tsahkna sõnul jõudis koalitsioon tegelikult kollektiivselt arusaamisele, et olukorras, kus majanduskriis pole veel läbi ning ühelgi elualal pole lähiajal oodata palgakasvu, poleks õigustatud ka kõrgemate riigiametnike palgatõus.

Praegu saavad ministrid, president ja teised kõrgemad riigiteenijad palka 2008. aasta lõpus paika pandud keskmise palga alusel. Uue palgakorralduse kehtima hakkamine tekitaks aga olukorra, kus nende palk kasvaks hüppeliselt. Näiteks kohtunike keskmine palk kasvaks tuleva aasta riigieelarve seletuskirja eelnõu kohaselt ligi 30 protsenti. Ministrite palgad aga 23 protsendi ringis.

60 miljonit

Igatahes maksaks esialgsete arvutuste kohaselt üleminek praeguselt keskmise palgaga seotud palgakorralduselt uuele, rahva seas üsna palju kriitikat pälvinud presidendi ametipalgast sõltuvale palgasüsteemile vähemalt 60 miljonit krooni rohkem kui praegu. Arv võib olla veelgi suurem, sest rahandusministeeriumi arvestustes ei kajastu ametipalkade tõustes muutuvad eripensionid.

Kuid kuna koalitsioon soovib, et tuleva aasta esimese kvartali lõppu seadusega paika pandud palgatõus riigijuhtidel ära jääks, on tarvis kibekiiresti muuta seadust. Parlamendi rahanduskomisjoni juht, reformierakondlane Taavi Rõivas ütles, et ühest küljest pole mõistlik taas riigijuhtide palkadega tegelema hakata, kuid teisest küljest on see möödapääsmatu.

Nestor: sotside tugi on olemas

•• Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul on tema juhitav fraktsioon valmis valitsuskoalitsiooni seaduse jõustumise edasilükkamist toetama.

•• Nestori sõnul juhtis ta juba aasta eest uue palgakorralduse menetlemisel kolleegide tähelepanu, et vanalt palgasüsteemilt uuele üleminekuga tekib probleeme. Kuigi juba detsembris juhtisid nii ajalehed kui ka mõned poliitikud tähelepanu, et külmutatud palkadega riigijuhte ootab 2011. aasta kevadel ees mitmeid tuhandeid kroone suurem kuupalk, hääletasid poolt Reformierakonna, Rahvaliidu ja Keskerakonna saadikud. Seaduseelnõule olid vastu IRL-i poliitikud, välja arvatud Ene Ergma. Sotsid ja rohelised hääletusel ei osalenud.

•• Keskerakonna parlamendifraktsiooni juht Kadri Simson ütles, et tema arvates tahab praegune valitsuskoalitsioon valimiste eel iga hinnaga riigikogus läbi suruda seaduseelnõusid, mis võiks tuua neile odavat populaarsust. Simsoni hinnangul pidanuks koalitsioon seaduse mõjudele mõtlema juba aasta eest. Toona vastuvõetud palgakorralduse aluseks on presidendi ametipalk, mille riigikogu sättis 5200 euro ehk 81 360 krooni peale.