Eile hilisõhtul lõppenud pika tööpäeva kestnud koalitsiooniläbirääkimistel peeti oluliseks jätkata ülejäägiga riigieelarve poliitikat ning põhimõtteliselt soostuti ka tulumaksuvaba miinimumi ning õpetajate palga tõstmisega.

Reformierakonna kindlal nõudel jätkub järgneval neljal aastal tulumaksu alanemine kuni 18 protsendini. Sotsid soovisid tulumaksuvaba miinimumi tõstmist 2000 kroonilt 4000 kroonile, kuid esialgu leiti kompromiss 3000 krooni juures.

Kuigi peaminister Andrus Ansip jõudis ajakirjanikele teatada, et maksuküsimustes on kokku lepitud, jahutas sotsiaaldemokraat Eiki Nestor eufooriat. “Üheski küsimuses pole veel lõplikku kokkulepet ja ka esimese päeva läbirääkimiste punktides on ees veel küllalt vaidlusi,” ütles Nestor.

Lapsed, õpetajad ja haridus

“Kui koalitsioonileping saab lõpuks niisugusena allkirjastatud, nagu see praegu kujuneb, siis on see väga vinge leping, kus kõige olulisemad teemad on lapsed, õpetajad ja haridus,” ütles Isamaa ja Res Publica Liidu esindaja läbirääkimistel Margus Tsahkna.

Eile sai koalitsioonilepingu esialgsesse varianti kirja ka vanemahüvitise laienemine isadele, kes pärast lapse sündi vastavalt seaduses võimaldatule on kaks nädalat kodus. Praegu saavad isad sel ajal hüvitist 30 krooni päevas.

Väga oluline on kava tõsta õpetajate miinimumpalk nelja aasta jooksul Eesti keskmise palga tasemele, mis tähendab olulist palgatõusu igal aastal.

Huvitava ja paljutõotava ideena sai eile leppeprojekti kirja ka võimalus alternatiivbörsi tekkeks ehk siis börsile saaksid tulla väikeettevõtted, mille kapital on miljon krooni, mitte eurot. See aitaks heade ideedega väikeettevõtjail edasi areneda.

Läbirääkimiste laua taga erakonnad üksteist takka ei kihuta ning kindlat tähtaega koalitsioonilepingu valmimise ajaks ei ole seatud. Riigikogu koguneb esimest korda kahe nädala pärast.