Eesti Kiirus­kaamerad

Platvorm: iPhone
Hind: 1,59 eurot
Kategooria: liiklus
See autos kasutamiseks mõeldud rakendus näitab Eesti maanteedel asuvate kiiruskaamerate asukohti ja hoiatab, kui neile lähened. 1,59 eurot maksev rakendus aitab ilmselt raha kokku hoida, sest samasuguse funktsiooniga keerulised navi-versioonid maksavad kümneid kordi rohkem.
Kuid igal odaval asjal võivad olla varjatud kulud. Kui rakendus miskipärast tõrgub, võid 1,59 eurole otsa liita trahviraha, mille maanteeametile maksma pead. Ehk nagu ütleb App Store’is üks arvustaja, kes Eesti Kiiruskaamerate rakendusele vaid ühe punkti andis: „Don’t buy! Rahaline häving nii Tallinna-Tartu kui ka Tallinna-Pärnu teel sõites.”

Eesti Päevaleht

Platvorm: iPad,
Android Honeycomb
Hind: tasuta
Kategooria: ajakirjandus
Hea lugeja, on suur tõenäosus, et sedasama artiklit loedki sa sellest rakendusest, mille kohta sa praegu loed. Keeruline, kas pole? Igatahes ilmub Eesti Päevalehe rakendusse kuus päeva nädalas värske digileht, kajastades päevasündmusi ja vahendades pikemaid lugusid. Boonuseks on digilehes videoid ja muid interaktiivseid osi, mis paberlehes puuduvad.
Nagu paberlehe vahelgi, ilmub kord kuus Eesti Päevalehe rakenduses ka Ärileht (tasuta!), mis on täitsa omaette ooper. Rakenduses saab lehti osta üksiknumbrina või tellides, kuid iga päeva lehest on ka tasuta eelvaade, kust saab maitse suhu, kui kohe ostma ei kipu.

Eesti Ekspress

Platvorm: iPad, Android Honeycomb
Hind: tasuta
Kategooria: ajakirjandus
Eesti Ekspressi rakendus on igati sarnane Eesti Päevalehe rakendusega, mis puudutab kasutajaliidest ja võimalusi (nt lehe ostmine). Kuid kuna Ekspress on olemuselt Päevalehest ikkagi erinev, erineb ka lehe sirvimine.

Kätte saab kõik Eesti Ekspressi artiklid oma tuntud põnevuses, aga ka kõvasti lisamaterjali. Näiteks on võimalik Areeni nädala albumeid ka ise kuulata ja veenduda, kas kriitik arvustab õiglaselt või mitte.

Iganädalane leht sisaldab parajalt suurt portsu moodsaimas võtmes ajakirjandust, mida jätkub rahulikus tempos lugemiseks neljapäevast nädala lõpuni.

Pole siis ka ime, et Ekspressi rakendust pärgas auhinnaga isegi rahvusvaheline ajalehtede liit (WAN-IFRA).

Äripäev

Platvorm: iPad
Hind: tasuta
Kategooria: ajakirjandus
Värskeim lisandus Eesti digilehtede seas on Äripäev, mille rakenduses selle loo kirjutamise ajal veel värskeid lehti ei olnud. Tutvumiseks olid väljas 7. oktoobri ja 3. novembri leht, mis nägid välja täitsa äripäevalikud. Äripäeva saab iPadis lugeda ainult ühes formaadis (kui hoiad seadet püstises asendis), teist võimalust pole.
Äripäeva digilehes on pea kõik paberlehe osad pikematest lugudest lühiuudisteni, kuid mõned ootuspärased asjad (nagu näiteks aktsiaülevaade) on puudu. Kuid anname aega atra seada, sest mingit ametlikku stardipauku Äripäeva digilehe puhul veel kõlanud polegi.

TeMuKi

Platvorm: iPad
Hind: tasuta
Kategooria: ajakirjandus
SA Kultuurileht pööras sel aastal koostöös Digira kirjastusega innovatsiooni radadele ja nii saab näiteks ajakirju Looming ja Vikerkaar osta peale paberversiooni ka e-raamatu kujul. Kuid nüüd on väljas esimene eraldi rakendus: Teater. Muusika. Kino. Kuna TeMuKi on (nagu Äripäevgi) iPadis vaid püstises portreeformaadis, siis sarnaneb see digiajakiri vägagi traditsioonilise TeMuKi-ga.

X-Tallinn

Platvorm: iPhone
Hind: tasuta
Kategooria: liiklus
Ei, see app ei ole mõeldud X-generatsiooni esindajatele Tallinnas, vaid näitab hoopis liikluskaamera pilte pealinna ristmikest. Saad pilgu peale visata 13 Tallinna ristmikule, mille seas on ka suurimad liiklussõlmed nagu Taksopargi, Russalka, Ahtri, Endla-Koidula ja mitmed Tartu maantee ristmikud.

Piltide allikaks on avalikud liikluskaamerad, millest rakendus näitab kahjuks ainult staatilist pilti. Kui soovid vaadata liikuvat pilti, pead järjekindlalt refresh-nuppu toksima – siis ärkab pilt ellu. Kuid kasulik abimees igatahes, kui tahad ummistunud ristmikke vältida.

MiniFacts

Platvorm: iPhone, iPad
Hind: tasuta
Kategooria: statistika, varia
MiniFacts on väike faktipõhine teatmik Eestist, mille on nutikate seadmete omanike jaoks kokku pannud statistikaamet. Tegu on ingliskeelse rakendusega, mis on ilmselgelt mõeldud turistile või Eesti vastu huvi tundvale inimesele.

Ilmselt on MiniFactsist kõige rohkem abi mõnel Erasmuse tudengil või näiteks paarikuulises komandeeringus viibival külalisel, kes tahaks riiki rohkem tunda õppida. Mingit reisijuhti oodata ei tasu, sest statistikaameti info on parasjagu üldine ja parasjagu faktipõhine.
Idee on iseenesest hea, kuid teostus jääb kahjuks kuivaks e-raamatuks. Staatilised graafikud ja pisike tekst tekitavad tunde, nagu loekski statistikaameti aastaraamatut. Veidi rohkem meediumisse sobivat sisu – interaktiivsust ja liikuvaid pilte – ning see rakendus oleks palju põnevam.

Kommunaalala: pank, elekter, digi-TV

Platvorm: iPhone, Android
Hind: tasuta
Kategooria: pangandus,
kodumajapidamine, elekter
Need on praktilised abimehed, mis on toeks elu tüütute kohustuste täitmisel.

Nii Swedbank (oluline on valida just Swedbank Eesti rakendus, mitte näiteks Rootsi või Läti oma) kui ka SEB pakuvad oma mobiilirakenduses elementaarseid pangateenuseid: saab teha ülekandeid, vaadata kontode ja krediitkaartide seisu, maksta kaupade ja teenuste eest ja otsida lähimat pangaautomaati või kontorit.

Eesti Energia pole veel oma mobiilirakendust välja andnud, kuid kõhutunne ütleb, et küll riiklik energiakompanii ka selle sammu astub. Seni saab kasutada näiteks ühte Androidile loodud rakendust Elektrinäidud, mis aitab vormistada ja Eesti Energiale saata elektrinäitudega SMS-i. Rakendus jätab ka varasemad näidud meelde, et mugavalt oma elektritarbimise ajalugu jälgida.

Kodune telerivaatamine ei lange küll tüütute kohustuste alla, kuid ka selle jaoks on abimees Androidis, iPhone’is ja iPadis. Elioni MinuTV rakendus on eelkõige mõeldud digi-TV klientidele, kes saavad oma mobiilse seadme kaudu juhtida digiboksi – panna saateid salvestama või koostada meelespea. Ent kui sa ka pole Elioni klient, siis on see rakendus üks pagana mugav viis lihtsalt telekava vaadata.