Üleeilselt saunapäevalt lahkus sadakond kodutut seljas toonekure pildiga sinine T-särk, millised on valmistatud rahandusministeeriumis Eesti krooni eurole ülemineku märkimiseks.

Eurole üleminek on aga edasi lükkunud ning nii said nüüd kodutud uhiuued särgid pärast saunaskäiku selga.

Tallinna sotsiaaltöökeskuse direktori Kersti Põldema sõnul ei tea keegi täpselt, kui palju kodutuid Tallinnas elada võiks. Erinevates majutusasutustes on praegu üle 400 koha. Pooled neist on loetud lootusrikaste kodutute hulka, kellel on sotsiaalmajutusüksuses püsiv elukoht. Põldema sõnul aidatakse neid inimesi nö tavalisse ellu tagasi.

„Eesmärk on, et inimesel oleks jälle oma korter, kuid selleni jõudmine ei lähe nii lihtsalt ning inimene peab ise ka pingutama,“ ütles Põldema. „Seal tuleb kuus maksta 300 krooni kuus – et tekiks vastutus,“ lausus ta.

Vaheaste kodututele on varjupaik, mida võib ka üsna püsivaks elupaigaks lugeda ja selle magamis-, pesemis-, söögitegemisvõimalusi pakkuva koha eest tuleb kuus 150 krooni välja käia. Nö kõige madalam aste on kolm aastat tagasi alustatud süsteemis kodutute öömajad.

Põldema sõnul on palju üürivõlglasi, keda võib peagi koduta jäämine ees oodata.

„Esmaspäevast alustasime võlanõustamise teenusega – sotsiaaltöötajad lähevad munitsipaalpinna üürivõlgnike juurde koju ja aitavad leida lahendust, kuidas võlad ära maksta ning eluga edasi minna,“ ütles Põldema. „Valisime alustuseks välja sadakond võlglast, kelle võlad ei ole veel lootusetult suured. Möödunud nädalal tegi meie nn lendsalk proovitöö ja nende abi võeti hästi vastu.“