Riigikogu majanduskomisjon tegi ettepaneku alkoholiseaduse muutmise eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata.

Ettepaneku poolt hääletas 43 ja vastu 38 saadikut. Erapooletuid ei olnud ning seega langes eelnõu menetlusest välja.

Majanduskomisjoni reformierakondlasest esimees Urmas Klaas tõstis esile valitsuse seisukoha, et see eelnõu ei kaotaks õiguslikku ebaselgust. Ka ei ole valitsuse hinnangul eelnõu seletuskirjas piisavalt põhjendatud vajadust piirata omavalitsuste põhiseadusega tagatud õigust otsustada kohaliku elu küsimusi, sealhulgas öise alkoholimüügi piirangu rakendamist.

Ettekandega esinud keskfraktsiooni esimehe Vilja Savisaare sõnul soovis Keskerakond keelata alkoholimüük alates kella 20, sest sellest kellaajast on Tallinnas juba mitu kuud müügipiirang edukalt kehtinud.


Savisaare sõnul on avalikkuse surve alkoholimüügi piiramiseks järjest suuremaks läinud. “Kõik mõistlikud inimesed on seda toetanud ja aru saanud,” teatas Savisaar ning ütles, et see ongi üks põhjus, miks Keskerakond esitab kõnealuse eelnõu uuesti.

“Nende näidete põhjal, mis on esitatud, ma ei saa öelda, kas tarbimine on vähenenud või mitte. Ma loodan, et see on vähenenud, kuigi ostmine ei ole seda näidanud,” tunnistas Savisaar lõpetuseks.

Keskfraktsiooni liikme Jaak Aabi sõnul on kaks suurt poeketti Tallinnas siiski maininud, et alkoholi läbimüük vähenes augustis pärast kella kaheksast müügipiirangut kümnendiku võrra.