Kohtutäitur Mati Kadak müüb suurettevõtja Endel Sifi firmale Primos Energy kuuluvat 6,46-hektarist maatükki Paldiskis. 21. augustil toimuval avalikul enampakkumisel on maa alghinnaks 7 050 000 krooni. Maale on seatud hüpoteek Ago Kokseri kasuks.

Endel Sifi sõnul ei ole kohtutäituri korraldatava enampakkumise taga muud kui luhtaläinud äriprojekt, mille eestvedajate hulgas oli ka Kokser ise.

“Tegemist oli tuuleenergeetikaalase projektiga. Kokkulepe oli selline, et Primos Energy ostab maa, tasudes selle eest aasta hiljem järelmaksuga. Nemad pidid korda ajama kõik detailplaneeriguga seotud asjad ning muud dokumendid,” kõneles Siff.

Kasutu maa

Planeeringut aga projekti juht korda ei saanud ning nagu Siff märkis, tekkis äriprojekti puhul teisigi karisid. Nii loobus Primos Energy ka kasutuks muutunud maa ostust.

“Hind on oluliselt kallim kui tavalise põllumajandusmaa turuhind,” märkis ta. “Ju siis Kokser arvas, et kui müüb maa kohtutäituri kaudu enampakkumisel, saab ta selle eest parema hinna,” sõnas Siff. Endel Sifi kinnitusel on OÜ Primos Energy vaid selle konkreetse projekti jaoks loodud ettevõte, kellel vara ega ka kohustusi rohkem ei ole. Ettevõtte juht, Tallinna linnavolinik Tõnis Bittman tuuleenergiaprojekti käivitamist Sifi sõnul tegelikult ei korraldanud.

Omaaegset Keila linnapead, praegu Harjumaa ühistranspordikeskuse tegevdirektorina töötavat Ago Kokserit ei õnnestunud Eesti Päevalehel eile tabada. Keskuse töötaja sõnul on Kokser puhkusel, mees ei vastanud ka oma mobiiltelefonile.

Endel Siff kuulus Eesti transiidiäri lipulaeva Pakterminal asutajate hulka, ent on nüüd keskendunud peamiselt tehnoloogia- ja kinnisvaraprojektidele.