”Meil on aastate jooksul olnud kümmekond kuritegeliku ühenduse süüdistusega kohtuprotsessi, kuid Grünbaumi juhtum on esimene, kus kohtualuste süü oli piisavalt tõendatud,” ütles kohtuotsuse ette lugenud linnakohtu esimees Helve Särgava Eesti Päevalehele.

Aastaid välisriikidest varastatud autode Eestisse smugeldamist ja müümist korraldanud Grünbaumile mõistis kohus kuritegeliku grupeeringu juhtimise eest kuueaastase vanglakaristuse.

Tema lähimat abilist Margo Liivat karistas kohus nelja-aastase vanglakaristusega. Piirivalvur Merike Sootsile mõistis kohus tingimisi karistuse, kuna tema oli kolmikust ainus, kes oma süüd tunnistas ja seeläbi jõugu süüd tõendada aitas.

Valga piiripunktis töötanud Soots tunnistas, et just tema oli see, kes 1996.–1999. aastal Grünbaumiga sidet pidas ja tagas varastatud autode probleemideta piiriületuse. Naise väitel helistas Grünbaum talle alati enne auto piirile jõudmist ja tasus altkäemaksu. Kallite autode puhul oli Sootsi sõnul ”tavaline taks”10 000 krooni, mille Grünbaum kandis tihti naise pangaarvele.

Varastatud autosid paarsada. Kokku kahtlustab politsei lisaks Sootsile Grünbaumiga kokkumängus veel seitset Valga piirivalvurit. Kaks neist mõistis kohus tänavu jaanuaris korruptsioonis süüdi.

Grünbaumi jõuk toimetas Eesti Päevalehe andmeil valedokumentide abil Eestisse kuni paarsada varastatud autot. Lisaks Valga piiripunktile kasutasid kurjategijad Tallinna sadamaid.

Jõugu tegevust uurinud keskkriminaalpolitseil õnnestus tõendada 32 Saksamaalt, Hollandist, Taanist, Rootsist, Soomest, Lätist ja Leedust varastatud auto Eestisse toimetamine. Kohtus leidis neist omakorda tõendamist kümmekond.

Grünbaum hankis autode probleemideta piiriületuseks vajalikud võltsdokumendid ja korraldas piiriületuse. Politsei andmeil kuulus jõuku tunduvalt rohkem inimesi kui eile kohtuotsust kuulanud seitse inimest.

Politseinik jõugu palgal. Mitmed neist esinesid istungil ka tunnistajatena. Näiteks oli jõugu ”palgal” endine Tallinna kriminaalpolitsei autogrupi töötaja Kaupo Püvi, kes oli mõistetud Rootsis vangi kaheksa varastatud auto riigist väljatoimetamise eest. Praegu on Püvi juba vabaduses.

Mitu jõugu liiget on rahvusvaheliselt tagaotsitavad. Nende hulgas ka jõugu juhi sugulane Ruslan Grünbaum, kes korraldas autode vargusi ja dokumentide võltsimist Saksamaal.

Jõuk keskendus peamiselt Audide, Mercedeste ja Eestis mustal turul hästi kaubaks minevate vanemat tüüpi Volkswagenite vargustele. Ära ei põlatud ka teisi automarke, näiteks seostatakse Grünbaumi maastikuauto Mitsubishi Pajero ja esindusliku Toyota Camry vargusega.

Aastaid jõugu tegevuse vastu huvi tundnud keskkriminaalpolitsei algatas kahtlustatavate vastu kriminaalasja 1998. aasta suvel. Ninamees Grünbaum vahistati samal sügisel Rootsis ja anti üle Eesti politseile, kui ta jäi vahele valedokumentide kasutamisega.

1999. aasta 22. veebruaril kohtuniku määrusega vahi alt vabastatud Grünbaum põgenes kohe taas Rootsi ja vahistati sama aasta 6. oktoobril, kui ta üritas valepassi kasutades jalgsi ületada Valgas Eesti–Läti piiripunkti.

Teda vahistada üritanud piirivalve infoosakonna töötajaid näinud Grünbaum proovis joostes põgeneda, kuid saadi mõnesaja meetri pärast kätte.

Linnakohtu otsusega kuueks aastaks vangi mõistetud Grünbaumil oli otsuse ettelugemise järel kohtule ainult üks küsimus. ”Mis minu rahast saab, mis politsei käes on?” küsis mees.

Grünbaumilt kätte saadud paar tuhat USA dollarit on kohtunik Helve Särgava väitel kantud keskkriminaalpolitsei eriarvele, kust mehel on võimalus raha tagasi taotleda.