Pärast põhilahendi jõustumist on osapooltel 30 päeva kohtule kulude väljamõistmise taotluse esitamiseks, kus selgitatakse kulunud rahasummad ja see, kui palju peab kaotaja võitjale hüvitama. Mullu võttis lahenduseni jõudmine keskmiselt aega pool aastat, ent kuna osapooltel on õigus asja üle vaielda, võib lõpliku lahenduse saabumine venida kordades pikemaks. Advokaadibüroo LEXTAL partner Karl Kask teab mitmeid taolisi näiteid. „Minu enda praktika hetke drastilisim näide on taotlus, mille esitasin 2010. aasta jaanuaris, kui jõustus põhilahend, ja mida esimese astme kohus ei ole suutnud seni lahendada, kuigi käes on 2012. aasta juuni,” lisas ta.

Et kohtud on niigi koormatud ja juba põhilahendi saamine võtab kaua aega, ei näe Kask veel ühele menetlusele head põhjendust. „Kliendid ei mõista, miks pärast võitu tuleb jälle vaielda või miks kulude hüvitamine venib,” ütles ta.

Riigikohtu kohtupraktika analüütik Margit Vutt ütles, et menetluskulude kohtuasi võib võtta kaua sest, osapooled peavad saama oma seisukohti avaldada. See võib tekitada olukorra, kus põhilahendi võitja peab hüvitist ootama aastaid.