Haridusseaduse muutmise eelnõu oleks jõustumisel muutnud religiooniõpetuse gümnaasiumis kohustuslikuks. Põhikoolis oleks kool kohustatud religiooniõpetust õpetama, kui seda soovib vähemalt viis õpilast, praegune alampiir on 15 õpilast.

Samuti taheti vahetada termin „usuõpetus” mõistega „religiooniõpetus”, defineerides viimast järgnevalt: religiooniõpetus on mittekonfessionaalne õppeaine, mille käigus saab õpilane teadmisi maailmareligioonidest ja nende mõjust inimarengule.

Alampiiri muutmist põhjendas Avo Üprus väikekoolidega „Olen saanud kirju ja kõnesid väikestest koolidest nii lõunas kui läänes,” rääkis Üprus riigikogu istungil. Sageli ei ole väikestes koolides ka kahe klassi kokkuliitmisel võimalik 15 õpilast kokku saada.

„Minul isiklikult ei ole midagi selle vastu, kui see piirarv üldse kaotada,” sõnas Üprus.

Riigikogu keskfraktsioon tegi aga ettepaneku eelnõu tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 21 riigikogu liiget, vastu oli 12 ning erapooletuks jäi üks inimene.


Eelnõu algatajateks olid: Olav Aarna, Eldar Efendijev, Igor Gräzin, Raivo Järvi, Olev Laanjärv, Tõnis Lukas, Juhan Parts, Indrek Raudne, Urmas Reinsalu, Reet Roos, Mark Soosaar, Imre Sooäär, Elmar-Johannes Truu, Peeter Tulviste, Trivimi Velliste, Vladimir Velman ja Avo Üprus.