Põllumajandusministeerium otsustas jätta avaldamata kolhoosikorrast kõneleva Eesti põllumajanduse ajaloo, sest ajaloolastest retsensentide hinnangul ei anna seda avaldamiskõlbulikuks teha ka täiendamise ja täpsustamisega.

Põllumajandusajaloolased Enn Tarvel ja Martin Klement andsid hävitava hinnangu mahukale ajalookirjutiste kogumikule, mida tutvustati eile ministeeriumis ajalookolleegiumile.

“Justkui õigustades teises osas esinevat ajalookirjutusliku lähenemise puudumist, on sissejuhatuses öeldud, et “iga autor saab täiel määral kasutada põhiseaduslikku õigust oma arvamusele”. Isikliku arvamuse või nende kogumi avaldamine Eesti põllumajanduse ajaloo nimetuse all ei ole aga kindlasti põhiseaduslik õigus. Eriti kui seda arvamust toetab vildakas andmestik,” kirjutavad Tarvel ja Klement ühises pikas retsensioonis.

Nad heidavad suurele hulgale autoritele ette, et Nõukogude okupatsiooniaegsesse tõestatult vildakasse statistikasse ja moonutatud majandusnäitajatesse suhtutakse kriitikata. Nii võib näiteks sellest ajaloost lugeda Valter Klausoni 1967. aasta järeldust, et 1966. aastal oli Eesti töölise reaalpalk 34 protsenti kõrgem kui Soome töölisel.

Põllumajandusajaloo kirjutamine sai alguse eelmise ministri Ester Tuiksoo ajal. Kokku on see maksma läinud üle 2,1 miljoni krooni.