Paarkümmend minutit enne tundide algust tulvas 21. kooli peaukse suunas kümneid tumedates riietes pisut unise olemisega õppureid. Kes üleni mustas, kes tumehallis või tumesinises. Lisaks tumedad kotid, tumedad mütsid ja jalanõud.

Eredaimalt torkas ukseesises hämaruses silma neoonoranÏi värvi ja rohkete helkurribadega vesti kandnud helkurikontrolli eestvedaja, Eesti vanavanemate ühingu juht Andres Ergma. “Kas teil on helkur või helkurribad?” päris ta koolitõttajailt.

Et linnas on helkur vajalik, otseselt aga mitte kohustuslik, läksid arvesse ka helekollane kott ja pikk valge sall, mis muudavad lüheldast kasvu liiklejad autojuhtidele oluliselt nähtavamaks. Näpuotsaga oli Ergmal esialgu jagada ka helkureid – kogu ürituse peale jagub neid tänu linnavalitsuse toetusele tuhatkond.

Rohelise fooritulega üle tänava väikeste rongkäikudena koolimajja kanduva õpilaspere igas “sülemis” leidus paar-kolm põhjalikult varustatud noort, kel lisaks helkurribadele oli riietel kuni kolm helkurit.

Mida lähemale tundide algusaeg jõudis, seda vähematel saabujatel helkur küljes rippus. Õppurid seletasid, et tulid autoga, kraamisid otsitava taskust lagedale või ei teinud vanavanema pöördumisest välja ja üritasid kärmelt mööda põigata.

Nooremad on tublimad

“Vist kuskil sahtlis on, aga kolimisega...” selgitas neiu.

“Tulin autoga,” ütles õpetaja.

“Masendav!” nentis Ergma kokkuleppeliselt kümme minutit enne koolipäeva algust lõppenud helkurikontrolli kokku võttes. “Lapsed on tumedalt riides ja helkur oli 10–15 protsendil.” Tulemus oli kehvem kui möödunud nädalal kontrollitud Ristiku põhikoolis, kus helkur või helkurribad riietel-kottidel olid umbes pooltel õpilastel.

Parim oli 37. keskkool

••  Eile kontrollitud kooliperedest näitasid kõige paremaid tulemusi 37. keskkooli nooremate klasside õpilased, kellest helkurit kandis hinnanguliselt 60-70 protsenti. Seevastu sama kooli vanematel õppuritel oli helkur küljes vaid igal kuuendal. Ligemale pooltel õpilastel oli helkur ka Järveotsa gümnaasiumis ja reaalkooli alamastmes.

••  Nõmme põhikoolis kandis eile kooli tulles helkurit iga kolmas ja Õismäe humanitaargümnaasiumis iga neljas õpilane. Edetabeli tagumisse ossa jäid kümne protsendi helkurikandjatega Sõle põhikool ja viie protsentiga Pelgulinna gümnaasium.

••  Täna on vabatahtlikud vanavanemad oma kahepäevase aktsiooni raames valves juba teiste koolide juures.