Tänasel õiguskomisjoni istungil otsustas komisjon teha riigikogu juhatusele ettepanek võtta kooseluseaduse rakendusaktide teine lugemine sellel nädalal riigikogu päevakorrast maha, kinnitas õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof.

"Me tegime kaks otsust: sellel nädalal me kooseluseaduse rakendusakte riigikogu suures saalis ei aruta. See oli komisjoni otsus. Teine otsus oli see, et me arutame kooseluseaduse rakendusakte edasi komisjonis tuleval neljapäeval," sõnas Pikhof.

Läbirääkijad ei ole jõudnud veel kompromissideni, et ikkagi 51 hääle seadus jõustuks.
Heljo Pikhof

Õiguskomisjoni otsust põhjendas Pikhof sellega, et otsitakse kompromisse. "Läbirääkijad ei ole jõudnud veel kompromissideni, et ikkagi 51 hääle seadus jõustuks. Kui neljapäevaks läbirääkijad tulevad välja mingite uute ettepanekutega, mis on kompromissi alus, lähevad need eelnõusse sisse komisjoni ettepanekutena. Enam fraktsioonid ja riigikogu liikmed muudatusettepanekuid teha ei saa. Tõesti loodan, et neljapäevaks ettepanekud tulevad, kokkulepped saavutatakse, et ei pea taas edasi lükkama," kirjeldas Pikhof.

Vabaerakonna paarkonna seaduse ettepanekut kommenteerides ütles, et idee asendada üks seadus teisega ei ole tema arvates professionaalne tegevus.

"Arvan, et üksmeelt päriselt kunagi ei saabu sellel teemal," vastas Pikhof küsimusele, kas kooseluseaduse rakendusaktide osas võiks õiguskomisjonis üksmeel saabuda. Pikhof lisas, et tähtis seaduse teisel lugemisel on tähtis saada 51 häält, muidu minnakse riigikogu saali tühja tööd tegema.

Vaata lähemalt videost!

Vanematekogu otsustas toetada õiguskomisjoni ettepanekut, kinnitas riigikogu esimees Eiki Nestor Delfile. Samal seisukohal oli ka riigikogu juhatus.

"Meie mõte oli fraktsiooni juhtidele meelde tuletada, et vaatamata poliitilisele ägedale heitlusele, mis selle eelnõuga on, ei maksa riigikogu mainet tampida," ütles Nestor.

Vaata lähemalt videost!

Pikhofi sõnul on õiguskomisjoni ettepaneku eesmärgiks anda rohkem aega muudatusettepanekute arutamiseks ning kompromisside tegemiseks.

Kuna kooseluseaduse rakendusaktide ümber on segadus nii tarvilike häälte kokkusaamisega, EKRE venitamisplaaniga ja komisjonis on tekkinud ka menetluslikke segadusi, siis otsustas komisjon, et rakendussätete eelnõu arutatakse uuesti neljapäeval.

Samas tehti riigikogu juhatusele ettepanek, et sel nädalal rakendusaktid suurde saali ei lähekski. See tähendab, et algselt täna teisele lugemisele minema pidanud eelnõu ei jõua suurde saali veel kaks nädalat, sest järgmine nädal riigikogus istungeid ei toimu. See annab seaduse pooldajatele lisaaega selleks, et leida eelnõule toetajaid.

Terve rakendussätete eelnõu vastuvõtmiseks vajalikku 51 häält endiselt koos ei ole, kahtlane on isegi, kas tuleks kokku lihthäälte enamus, kui koosseisu enamust nõudvad punktid eelnõust välja võtta.

Riigikogu õiguskomisjon otsustas saata kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõu riigikogu 26. jaanuari istungile teisele lugemisele, tänase seisuga võib teine lugemine toimuda veebruaris.

Istungi juhataja ütleb tänase täiskogu istungi alguses, et laekunud on ettepanek rakendusaktide eelnõu selle nädala päevakorrast välja võtta ja teeb ettepaneku kinnitada uus päevakord. Seejärel hääletatakse, kas saadikud on sellega nõus.