Tema sõnul tuli eile helikopteri probleemidega tutvuma tehase esindaja Kaunasest, kes peaks oma hinnangu andma täna. “Nädal kulub kindlasti, kuid võib ka oluliselt kauem minna. Võib juhtuda ka nii, et tehase esindajad võtavad selle reduktori siit maha ja lähevad sellega minema. Ning siis oleme pool aastat ilma kopterita.”

Kopteri asemel lennuk

Hiiumaa haigla vanemõde Riina Tamm sõnas, et selle aasta jooksul on hiidlastel haigete transpordiks lennuvahendit vaja läinud 19 korda ning viimased korrad ongi haigete järel käinud lennuk. “Siiani sellega probleeme pole olnud. Tahaks väga loota, et meil kriisi siiski ei teki,” rääkis Tamm.

Allan Oksmanni sõnul kasutatakse saartele kiirabilendude tegemiseks vajadusel ka lennusalga ainsat lennukit, kuid sellega saab tema sõnul maanduda vaid sinna, kus on olemas korralik lennuväli. “Peamine risk ongi kohad, kus meie lennuk maanduda ei saa ja kunagi ju ei tea, millal mõnel väikesaarel midagi juhtuda võib,” ütles ta. Oksmanni kinnitusel kestab olukord, mil Eesti peab läbi ajama vaid ühe helikopteriga, vähemalt järgmise kevadeni. Uue, ligi 150 miljoni krooni eest Itaaliast ostetava Agusta-Bell 139 helikopteri peaks lennusalk oma käsutusse saama uue aasta alguses, kuid enne missioonide täitmist peab sellega veel ka sõitmist harjutama. “See pole päris nagu uus auto, et istud sisse ja sõidad. Kuid kevadel peaksime saama juba missioone täita,” selgitas Oksmann.

Samas aga ei ole ka siis probleemid veel lõppenud. “Mõnda aega saame seejärel olla kahe kopteriga, kuid 2009. aastal läheb praegune Mi-8 ka minema ning siis on meil taas kord vaid üks helikopter,” ennustas ta.

Väikesaared loodavad sõpradele

Ruhnu vallavanem Aare Sünter:

•• Paanikaks põhjust ei ole. Kui fantaseerida ja oletada, et meil on siit tarvis kohe kedagi ära transportida, siis ühiste mõtte-jõududega saame me ilmselt appi ka mõne väikelennuki, mis on võimeline siin maanduma.

Meil on tuttavaid, kes selliseid lennukeid omavad ja kui vaja, on nad nõus aitama. Sel suvel on kopter meil käinud ühe korra südameprobleemidega inimest ära viimas.

Prangli saare külade vanem

Helgi Klaasberg:

•• Sel aastal pole helikopterit meil kiirabilendudeks veel vaja läinud, kuid kunagi ju ei tea. Tahaks loota, et vajadusel saab haiged ära viidud. Meil on siin mõni kaater ja augustist lubas Viimsi vald meile ka hõljukit.

Kihnu vallavanem

Annely Akkermann:

•• Sel suvel pole haigete transpordiks helikopterit veel vaja läinud, kuid seda on juhtunud varasematel aastatel.

Vajadus on meil eelkõige sel perioodil, mil laevad ei käi, aga praegu saame me oma haiged laevaga ära veetud kiiremini, kui kopter siia jõuaks. Isegi siis, kui praam peaks selleks spetsiaalse sõidu tegema.

Kommentaar

Kalle Laanet

siseminister

Kopteri remondiga tekkinud olukord ei ole tõesti kõige parem, kuid väikesaartelt saab haigeid transportida ka meritsi ja väikelennukiga. Võimalusi meil on ja vajadusel saab paluda ka naaberriikide abi, see on üks Euroopa Liidu positiivseid pooli. Näiteks rääkisin lau-päeva õhtul pool 11 Soome siseministriga ja kell pool 2 oli juba nende helikopter Ida-Virumaal tuld kustutamas. Riigi eelarvestrateegias on arvestatud 2008. aastal veel ühe helikopteri ostmine.