1. jaanuarist on kinnisvaraostjatel õigus nõuda müüjalt korteri või hoone energiakulutustest ülevaadet andvat energiamärgist, mis paneb omanike aususe proovile. Kui suuremas osas korterelamutest on keskküte ja energiakulu võimalik tõeselt hinnata, siis eramute puhul tekib mitmeid küsitavusi.

Energiamärgise väljastamise õigus on praegu 24 ettevõtjal, nende hulka kuulub ka OÜ Energiasäästubüroo.

Firma energiaaudiitor Tiit Pukk kinnitas Päevaleht Online´ile, et ettevõte on tänase seisuga väljastanud juba üle 30 energiamärgise ning ligi 60 tellimust ootavad järjekorras.

Puki sõnul võtab iga tellimuse täitmine aega, kuna esitatud numbrid tuleb üle kontrollida. "Juba praegu on päris mitmel juhul probleeme valede andmete esitamisega," kinnitas Pukk. "Ma ei usu, et tegemist on inimeste pahatahtlikkusega, aga korrektsete andmete hankimine on tõesti olnud probleemiks."

Kogenud audiitor näeb Puki sõnul kohe ära, kas mingid numbrid on reaalsed või mitte, kuid vähem kogenud töötajal võib sellega raskusi tekkida. "Ma näen siin ohtu, et energiamärgistele võivad sattuda valed andmed, aga eks aeg näitab, praegu on see süsteem alles algusjärgus," nentis ta.

Ka OÜ Finestum juhatuse liige Marc Vokk kinnitas Päevaleht Online´ile, et tellijate poolt energiamärgistele esitatud andmetes esineb ebatäpsusi. "Tihti eksitakse köetava pinna määramisel – antakse väiksem pind, mis teeb numbri ilusamaks," rääkis ta. Samuti esineb tema sõnul raskusi ühikute teisendamisel.

Finestum on praeguseks vastu võtnud ligi 30 energiamärgise tellimust, kuid üle on seni antud kümme märgist.

Hind jääb 2000-3000 krooni ringi

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi säästva energia talituse juhataja Madis Laaniste nõustus, et majaomanikul on võimalus esitada endale soodsaid andmeid. Energiamärgise väljastamiseks pole audiitori kohaleminek nõutav ning märgise väljastamiseks vajalikud andmed saadakse üldjuhul energiaarvetelt.

Küll aga tuleb energiamärgiste andmed kanda ehitusregistrisse. Samas on see süsteem praegu veel lõplikult välja arendamata. "Tegemist on keeruka infosüsteemiga, seetõttu on selle valmimine veidi hilinenud,"  ütles Laaniste.

Turg on aga Laaniste sõnul käima läinud ja huvi energiamärgiste vastu on suur. Energiamärgise hind jääb tema andmetel 2000-3000 krooni ringi.

1. jaanuarist juurutatud energiamärgise eesmärk on pakkuda hoone või korteri ostjatele ja üürijatele teavet hoone olukorrast energiatarbimise seisukohast. Energiamärgise abil saab võrrelda hoone energiakasutust võrreldes teiste samaväärsete hoonetega, samuti saab märgisest teada, mida tuleks konkreetse hoone energiatarbimise vähendamiseks teha.

Energiamärgis kajastab energiakasutust, mida vajatakse hoone kütmiseks, jahutamiseks, vee soojendamiseks, ventilatsiooniks, valgustamiseks ja elektriseadmetes.

Märgis vähendab riske vaidluste tekkimisel

Energiamärgise puudumine on ostjale ja üürijale riskiks: kui tarbija ei ole märgise vastu huvi tundnud, aga hiljem hakkab aru saama, et energiaarved on eeldatavast suuremad, on võimalused tehingu vaidlustamiseks piiratumad.

Energiamärgiste väljastamisega võivad Eestis tegeleda ehitusseaduse nõuetele vastavad ettevõtjad – projekteeritavatele hoonetele projekteerimisfirmad, olemasolevatele hoonetele energiaauditeid tegevad ettevõtjad või hoonete energiamärgiseid väljastavad ettevõtjad. Kuni 2010. aasta 1. jaanuarini võivad energiamärgiseid väljastada ka ehitiste ekspertiise teostavad ettevõtjad. Vastavate spetsialistide koolitused on käinud läinud aasta kevadest.