Kuulsin tõesti ainult kiidusõnu. Kosovo NATO rahutagamisjõudude ülem, kindralleitnant Fabio Mini väitis sama ning ta rääkis lausa eestlaste rahvuslikust iseloomust. Eesti rahusõdurid on näidanud oma suutlikkust ning professionaalseid oskusi tõestanud. Eesti riigil tasub selle üle head meelt tunda.

Kuidas olete rahul Taani ja Itaalia üksuste juhtide suhtumisega Eesti sõduritesse?

Väga rahul. Taani roll on olnud suur kogu meie kaitseväe ülesehitamisel. Praegu Itaalia karabinjeeride üksuse koosseisus teeniv Eesti rühm võib rääkida, missuguse tähelepanuga on rügemendi ülem kolonel Georg Di Pauli eestlastesse suhtunud. Mul oli Prištinas karabinjeeride laagris tore võimalus härra kolonelile üle anda Eesti kaitseväe teenetemärk.

Rahuoperatsioonidelt on läbi käinud ligi 1000 Eesti sõdurit. Mis on võrreldes esimeste missioonidega muutunud?

Kõige tähtsam on muidugi see, et on tekkinud missioonide järjepidevus. Võrreldes minu külaskäiguga Balkanile 2001. aasta sügisel on olukord palju muutunud. Ilmselt on kõvasti tööd tehtud.

Mis on paremaks läinud?

Kui midagi nimetada, siis ehk seda, et Itaalia karabinjeerid on ikkagi sõjaväestatud politsei üksus ja meie maaväe sõdurite ettevalmistus ei vastanud vajalikul määral politseitöö spetsiifikale. Ka varustus on praegu tingimustele paremini vastav.

130 Eesti rahutagamissõdurit on praegu kahel missioonil Kosovos, missiooniks Iraagis on valmis veel 55 sõdurit.

Kui suured on meie võimalused rahumissioonidel osaleda?

Iraak on lagi. Meil ei ole vaja enam ennast tõestada. Aga nüüd on riigi otsustada, kuhu asetada prioriteedid.

Võimalik Iraagi-missioon võib Eesti-sugusele väikeriigile kauguse ja klimaatiliste iseärasuste tõttu kujuneda kaunis pingutavaks.

Kui käisin USA-s, veensin neid, et nad ei viiks kogu oma tehnikat Iraagist välja. Meil on lihtsam rentida nende tehnikat kui oma sinna vedada. Leedulased vedasid oma tehnika lennukitega sinna. Nüüd nad otsustasidki selle sinna jätta, sest see maksaks tagasivedamisel juba kulla hinda. Peale selle nõuavad kõrbetingimused erivarustust. Meil ei ole seda mingit mõtet ise välja arendada.

Kui suured on kulutused missioonide ülalpidamiseks?

Need on väga suured summad. Eelarves, kus ei arvestata väljaõppe kulutusi, sajad miljonid kroonid.

Eesti on Kosovos esindatud kahe üksusega.

• Mitmeotstarbeline sõjaväepolitseirühm ESTPATROL-7 asukohaga Kosovo pealinnas Prištinas teenib Itaalia karabinjeeride rügemendi koosseisus. Lisaks teenib seal Prantsuse sandarmeerijate rühm. Kapten Vahur Karuse üksusesse kuulub 22 kaitseväelast.

• Luurekompanii BALTSQN-7 paikneb Kosovo suuruselt teises keskuses Mitrovicas. teenib Taani pataljoni koosseisus. Rahutagamisüksus BALTSQN kuulub NATO jõudude (KFOR) prantslaste juhitava kirderegiooni mitmerahvuselise brigaadi Taani pataljoni koosseisu.

• Lisaks kahele Kosovos paiknevale üksusele, teenib KFORi peakorteris üks tsiviil-militaarkoostöö ohvitser, üks logistikaohvitser Bosnia-Hertsegoviinas SFORi brigaadi staabis, üks ohvitser ÜRO sõjalise vaatlejana UNTSO missioonil Lähis-Idas, üks tsiviil, militaarkoostöö allohvitser Euroopa Liidu juhitaval missioonil Makedoonias ja kuueliikmeline demineerimismeeskond Afganistanis.

Allikas: EPL