Projektis „Naine võtab vähe ruumi” on mitu liini, lähtepunktideks on naine ja ruum – tööruum, kodu, naise keha, naise ja naiselikkuse määratlemine ruumi kaudu. Sellele on kunstnik lisanud palgalõhe teema, mida küll otseselt ei lahka, kuid see on taustal. Ka maagiline vormel „naine võtab vähe ruumi” pärineb Katri Lamesoo ja Katri Vallaste artiklist „Kas vaesus pikendab eluiga?” (Eesti Päevalehe veebiväljaanne 11.06.2007). Teematõstatuses on tragikoomika alla peidetud ühiskonna süüdistamine – iroonia arusaamade pihta, mille järgi naine peabki võtma vähem ruumi ja saama madalamat palka.

Viimane projekti töö valmis vahetult enne biennaali – Liina Siib vaatleb selles, kas ja kui palju on naisel ruumi oma majas linnalähedases uusasumis.

Kui ma palusin Liina Siibil esile tuua parim, mis võib juhtuda Venezia biennaalil, siis on selleks eelkõige fakt, et näitus Eesti paviljonis on avatud ja töötab. Rääkides hirmudest, siis halvimast võimalikust stsenaariumist ei tahaks Liina Siib isegi mitte fantaseerida… Kuid ta kõneleb loo, mis juhtus selle aasta märtsis, kui ta sõitis niigi nohusena Veneziasse kolmeks päevaks, et oma projekti Palazzo Malipiero ruumides katsetada.

Veneziasse jõudes selgus, et kohvrit ei saabunud. Ega ka järgmise päeva õhtuks – tuli välja, et see oli saadetud hoopis Tallinna, ja ta leidis selle pühapäeva õhtul koju naastes meie lennujaama kaotatud pagasi sektsioonist. Nii kujunes töö Palazzos improvisatsiooniks kohalike materjalidega.

Liina Siib

Naiselikkuse aspektid

Isikunäitusi 30

•• Liina Siib on sündinud Tallinnas 1963. aastal ja õppinud graafikat Eesti kunstiakadeemias, kus ta 2003. aastal kaitses magistrikraadi fotograafias. Elab Tallinnas, alates 2008. aastast töötab Eesti kunstiakadeemias.  Liina Siib kuulub põlvkonda, kes kerkisid graafikas esile 1980-ndate teisel poolel.

•• Viimastel aastatel on ta keskendunud töödes naiselikkuse eri aspektidele, sh sotsiaalsele ruumile ja subjektiivsusele. Korraldanud kolmkümmend isikunäitust Eestis, Saksamaal, Belgias, Prantsusmaal, Soomes ja Lätis.

•• Osalenud paljudel rahvusvahelistel grupinäitustel Eestis ja välismaal: Euroopas, Aasias ja USA-s. Tema töid on Eesti kunstimuuseumi, Tartu kunstimuuseumi, Stockholmi Moderna Museeti, Nürnbergi Neues Museum für Kunst und Designi jt kogudes.

Laekus 15 projekti

•• 2011. aasta Venezia biennaali Eesti ekspositsiooni konkursile laekus 15 projekti.

•• Liina Siibi näitus „Naine võtab vähe ruumi” Palazzo Malipieros Venezias jääb avatuks 27. novembrini.