Reformierakond

8 punkti

Reformierakond näeb Eesti uue majanduskasvu alusena ettevõtete suuremat orienteeritust maailmaturule ja Eesti ettevõtetele kuuluvate intellektuaalsete õiguste mitmekordistumist ning julgustab ettevõtjaid olema ambitsioonikad ja innovatiivsed. Võtame suuna Eesti ja Soome majandusruumide ühendamisele.

Riik saab liikumist jõuka keskklassi ning igaüht väärtustava ühiskonna poole kiirendada majanduskasvu toetava keskkonna loomise teel. Selle nurgakivid on majanduse avatus, mis seisneb tööjõu, kaupade, teenuste ja kapitali vabas liikumises; aus konkurents nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt; majanduskasvu soosiv maksupoliitika ning tasakaalus, tulevaste põlvede ees vastutustundlik eelarve nii riigi kui ka omavalitsuste tasandil.Konkurentsivõime parandamiseks vajab majandus kiiret siiret odava tööjõu kasutamiselt suurema lisandväärtuse tekitamisele. Peame suutma toota rohkem uusi väärtuslikke kaupu ja teenuseid uut moodi.

Keskerakond

6 punkti

Suurendame toetusi ettevõtetele, eelkõige tootmissfääris. Toetame eksporti uute turgude avamise kaudu, milleks rakendame tööle diplomaatilise korpuse, arendame suhteid Euroopast kiirema majandusarenguga piirkondadega (BRICS-i riigid, Pärsia lahe regioon jm). Aktiivse turundusega toome Eestisse vähemalt kümme maailmas tuntud firmat. Muudame Eesti arengufondi ja mõttekodade toel innovaatiliseks riigiks. Toetame väikese ja keskmise suurusega ettevõtete investeeringuid uurimis-, arendus- ja turundustegevuseks. Toetame nutika spetsialiseerumisega seotud teaduse arengut.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

12 punkti

Majandus ei arene iseseisvalt, seda arendavad inimesed. Seetõttu tuleb panustada inimestesse, alates sellest, et sünniks rohkem lapsi ja et nad saaksid võimetekohase hariduse.

Meie seisukohad majanduspoliitikas lähtuvad inimkesksest maailmavaatest: eesmärk on jõukas rahvas, kelle edu on rajatud tarkusele, edasipüüdlikkusele ja loovusele. Eesti majandusliku edu võti ei peitu tulumaksuprotsendi alandamises, vaid kõrgema lisandväärtusega töökohtade loomises.

Riigist peab saama tööturu aktiivne osapool, kes toetab nii tööandjaid kui ka töötajaid, aidates esimesi kõrgema lisandväärtusega ja kallimate teenuste ja toodete turule toomisel ning neile turgude leidmisel.

Anname 50 miljonit eurot täiendkoolitusteks, et kindlustada inimesed hästi tasustatud ja paremat kvalifikatsiooni nõudvate töökohtadega. Selleta pole võimalik ehitada üles euroopalikult edukat majandust.

Isamaa ja Res Publica Liit

7 punkti

Esiteks madalapalgaliste maksuvabastuse sisseviimine, teiseks tööjõumaksude vähendamine, näiteks sotsiaalmaksu alandamine vahemikus 3–10%. Kolmandaks hariduse kvaliteedi ja kättesaadavuse parandamine. Neljandaks meie loodusressursside senisest nutikam kasutamine. Viiendaks Eesti ettevõtete parema ligipääsu tagamine kapitaliturgudele.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

2 punkti

Alandada käibemaks 10%-le, teha elektrihind Eesti territooriumil Euroopa madalaimaks, siis tullakse siia tootma ja investeerima. Vähendada arulagedat bürokraatiat. Majandus hakkab kasvama, nii et mühiseb. Palgad ka!

Eesti Vabaerakond

5 punkti

Kui Euroopal läheb hästi, siis läheb ka meil. Meie asi on vähendada tööjõumakse ja luua ettevõtlusele kasvukeskkond.

Eestimaa Rohelised

10 punkti

Eesmärk ei pea olema majanduskasv, vaid heaolu ja kindlustunde kasv. Teeme Eestist kõrgtehnoloogilise mahetootmisega riigi, ehitame üles ühistulise majanduse, sh oma ühistulise panganduse ja kindlustuse, et see hõivaks vähemalt poole turust. Aitame igal perel soovi korral ise taastuvenergiat toota ja salvestada, olla osaline taastuv-energiaühistus ning soodustame energiasäästu.

Toetame loodusvarasid säästvalt kasutavaid kodumaiseid tööstusettevõtteid riiklikult rahastatud ja praktilise väljundiga teadus-arendustegevusega.

Kohustume suure mõjujõuga otsuste puhul küsima nõu teaduste akadeemialt ja teistelt tippasjatundjatelt.

Eesti Iseseisvuspartei

1 punkt

Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades.

1. Tuletame meelde, et eelmistel valimistel said kompassi poolt kõige rohkem hääli kristlikud demokraadid, tegelikkuses said aga 0,5%.
2. Teie meetodis esinev „spetsialistide” hinnanguga ristamine tähendab tegelikkuses meelevaldset ülbitsemist.
3. Tuletame meelde, et teie „spetsialistide” sisuline nimi on poliitiline prostituut.

Rahva Ühtsuse Erakond

4 punkti

Lihtne oleks lahendust küsida Reformierakonnalt. Reaalselt tuleb anda võimalus ettevõtjatele tööd teha, mitte neid bürokraatia ja maksudega ahistada.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

3 punkti

Alustuseks tuleks vabaneda punase laterna rollist. Majanduskasvu kiirendamiseks on ainult üks ja kogu ajaloo vältel järele proovitud tee, muidugi juhul, kui riigil puuduvad ulatuslikud tooraineressursid. Meil on küll Kirde-Eesti uraan, põlevkivi ja fosforiidid, aga nendegi kasutamine takerdub hariduse ja teaduse süveneva alaarengu taha. Väikeriigi edukus saab tugineda ainult haritusele, nagu kirjutas juba 1940. aasta viimane Üliõpilasleht, mis võrdsustas hariduse relvastusega. Meil on kulutused haridusele ja teadusele ehk investeeringud inimressurssi pidevalt vähenenud, mis vähendab ka julgeolekut ja majanduskasvu võimalusi.

KOMMENTAARID

Tanel Kerikmäe
Reformierakond on abstraktne ja jätab lahendused ettevõtjatele. Keskerakond esindaks nagu EL-i mitte kuuluvat superriiki ja seekord ainult „toetab” ettevaatlikult. Sotsid toovad keskustellu uut, EKRE ja RÜE on populistlikud. Hariduse seotus teemaga on ilmne peale Vasakpartei isegi IRL-ile, kelle sellealane blitzkrieg on siiamaani viinud pigem kaosesse. Rohelised võidavad punkte süsteemsuse eest.

Krister Paris
Siin on vähemalt võimalik selgelt eristuda. Valdkond, kus ühel nägu naerul, on teisel suunurgad allapoole. Kas rohkem peaks suunama riik või tuleks keskenduda majanduskeskkonnale. Mõnele osalejale on aga majandus selgelt naljanumber. Tootlikkuse pärl EKRE-le: ka esimese viistaastaku planeerijad Nõukogude Liidus teadsid, et kõige tähtsam on kogu maa elektrifitseerimine. Kompetentsuse eest saavad punktid suurerakonnad.