Keskerakond

6 punkti

Peame õigeks Eesti põllumajandustoodangu väärtustamist toiduainetetööstuses ning toiduainetetööstuse tehnoloogia arendamist koos koordineeritud turundustegevusega üle kogu Euroopa ja maailma. Eesti põllumajandustoodangu eksport peab ületama impordi. Näeme Eesti põllumajandust tulevikus Euroopa turgudel olulise mahetoidu pakkujana. Aastatel 2016–2020 kavatseme toetada Eesti põllumehi Euroopa lubatud maksimaalsel määral, mis on siis 92 miljoni suurune top-up kõikide aastate lõikes. Tugev ja konkurentsivõimeline Eesti põllumees on edu alus.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

12 punkti

Meie puhas loodus ja keskkonnahoidlik tootmine tagavad Eesti põllumajandussaadustele konkurentsieelise. „Made in Estonia” peab saama ka Euroopas kvaliteedimärgiks, mida usaldada. Ettevõtjad on selle nimel pingutanud ja pingutavad edasi, riigi ülesanne on aidata kaasa turustamisele. Eesti toidu arengukava raames kavatseme alustada saatkondadega koostööd ja tutvustada meie häid tooteid, arendada koostöövõrgustikku ja suurendada kaubavahetust.

Jaanuari keskel Saksamaal toimunud mess Grüne Woche on üks äärmiselt oluline koht, kus oma toidutööstuse paremaid palasid tutvustada. Sellele messile panustamine võimaldab suurendada meie toidukultuuri tuntust üle kogu Euroopa.

Isamaa ja Res Publica Liit

7 punkti

Eesti peab toidusektoris pöörama tähelepanu toidu tootmiselt toidutööstusele. Seisame selle eest, et Eesti põllumeest ja toidukaupu koheldaks Euroopas võrdselt. See tähendab Euroopaga võrdseid põllumajandustoetusi ja Eesti toidutoodangu vaba ligipääsu Euroopa turgudele.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

5 punkti

Mahedad nad juba on ja see Euroopas meeldib. Aga üldiselt: õiglase Euroopa põllumajanduspoliitikaga, kus meie tootjad saavad võrdse kohtlemise osaliseks. Siis muutuvad nad ka hinna poolest nõutuks. Riik peaks aitama teha tootearendust ja turundust.

Eesti Vabaerakond

3 punkti

Panustame ökole ja brändide tutvustamisele.

Eestimaa Rohelised

10 punkti

Eesti peab võtma mahemajandusliku riigi suuna, mis teeb mahetoidu tootmisel koostööd naaberriikidega, soosib mahetootmisühistuid ja loob vastava ekspordiüksuse, nagu see oli ka enne Teist maailmasõda. Mahetoodang on Euroopas nõutud, kuid peame seda ekspordi jaoks rohkem tootma.

Eesti Iseseisvuspartei

1 punkt

Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades.

1. Tuletame meelde, et eelmistel valimistel said kompassi poolt kõige rohkem hääli kristlikud demokraadid, tegelikkuses said aga 0,5%. 2. Teie meetodis esinev „spetsialistide” hinnanguga ristamine tähendab tegelikkuses meelevaldset ülbitsemist. 3. Tuletame meelde, et teie „spetsialistide” sisuline nimi on poliitiline prostituut.

Rahva Ühtsuse Erakond

4 punkti

Tänases infoühiskonnas on reklaami mõju suur. Kui investeerida reklaami, on võimalik beduiinile vilte müüa. Tegelikult on näiteks Eesti piimatooted Euroopa maitsvaimad, kuid keegi peale meie ei tea seda.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

2 punkti

Need juba olid kuulsad nii sõjaeelses Euroopas kui ka taasiseseisvumiseelses N Liidus. Tuleb tundma õppida eelkäijate kogemusi. EÜVP peab vajalikuks riiklikult toetatud ühistegevuse arendamist sõjaeelse EW eeskujul. Põllumajandus ja põllumajanduslik eksport oli siis edukas tänu ühistutele ja ühistupankadele. Ühistute suurpropageerija oli sajandi algusest alates Jaan Tõnisson.

KOMMENTAARID

Tanel Kerikmäe

Reformierakond peseb jälle käed puhtaks ja tunneb head meelt ettevõtjate tasase edu üle. Seega valgustavad Keskerakond ja sotsid meie võimalusi selgepiirilisemalt. Vabaerakonna vastuse vabalangemine on juba traditsioon. Vasakpartei otsib lahendust taas pea sajanditagusest ajast. Seda teevad ka rohelised, aga sümpaatse viitega tänapäevale.

 

Külli-Riin Tigasson

Peaaegu kõik erakonnad räägivad mahetoodangust ja see on sümpaatne. Mahetoodang on Euroopas üha nõutum kaup.

 

Krister Paris

Oleme Euroopa põllumajandusturul kindlasti liiga kauged ja liiga hilised külalised. Edelapoolsed rehepapid on juba ammu teinud nii, et eurooplase toitmise õigus on üksnes neil. Nii et õigus on kõigil, kes näevad ainsat šanssi tugevas eristumises. Öko on in ja kus seda veel pakkuda, kui mitte inimestevabas ja seetõttu puhtas Eestis?