Ajaloolane ja endine poliitik Küllo Arjakas näitas eile Jaan Poska majas toimunud raamatuesitlusel kümmekonda päris paksu raamatut Konstantin Pätsist ning poole vähem ja õhemaid raamatud Jüri Vilmsist. Kuni eilseni ei olnud nende kõrvale panna ühtki elulooraamatut kolmandast Eesti Päästekomitee liikmest Konstantin Konikust (1873–1936).

2002. aastal pidas Küllo Arjakas oma nüüdseks lahkunud hea sõbra Hannes Valteri juubelikonverentsil ettekande Konstantin Konikust ning sai teada, et sellest Eesti ajaloo suurkujust ei teata suurt midagi. 2004. aastal aitas ta kaasa Koniku artiklite kogu ilmumisele ning eile esitles ta arstist ja ühiskonnategelasest Konikust monograafiat.

“Konik oli suure hingega inimene. Kuid tema töökoormus oli tohutu. Ta oli Tartu ülikooli arstiteaduskonna dekaan, kliiniku juhataja ning praktiseeriv kirurg, samuti asutas ja juhtis ta ühiskondlikus korras üle-eestilist tuberkuloosivastast seltsi. Ta näitas oma eeskujul, et lisaks igapäevatööle peab inimesel ka missioon olema,” võttis Arjakas kokku ühe tahu Konikust.

Arjakas nimetas Konikut õnnelikuks inimeseks.

Eesti Päevalehe kirjastuselt ilmunud “Konstantin Konik. Unustatud suurmees” on Arjakasel sel aastal juba teine raamat.

Esitlusel sõna võtnud riigikogu esimees Ene Ergma tunnistas, et üritusele kutset saades ei teadnud ta Konikust mitte midagi ning leidis internetist Google’i otsingust killukesi suurmehe kohta. Nüüd on Ergmal raamat, kust põhjalikumalt lugeda.