Kultuurikomisjon otsustas eile anda riigikogule arutluseks ettepaneku, mille kohaselt tuleks lõpetada Sakala kultuurikeskuse hoonestusleping.

Otsuse ettepaneku tegemiseks andsid menetlusse Isamaaliidu ja Res Publica fraktsioon juba kaks kuud tagasi.

“Valitsusele tehakse kaks ettepanekut – algatada Sakala keskuse kinnistut koormava hoonestuslepingu lõpetamine ja teiseks leida koostöös Tallinna esindajatega lahendus Eesti pealinna tänapäevase kultuuri- ja konverentsikeskuse ehitamiseks,” ütles kultuurikomisjoni esimees Olav Aarna.

Aarna sõnul arutati põhjalikult, mis lepingu taga on ja mida selle lõpetamine tähendada võiks.

Kulude suurust ei oska praegu aga keegi aimata. Kultuurikomisjonis lähtusid paljud arvamusest, et kuna tegelikult on lepingu üks osapool, AS Uus Sakala lepingut rikkunud, ei peaks lepingu lõpetamine midagi maksma minema.

Ka endine kultuuriminister Margus Allikmaa on ajakirjandusele väitnud, et AS Uus Sakala on hoonestuslepingut ühepoolselt rikkunud, mistõttu riik võiks lepingu ühepoolselt lõpetada.

Poliitiline kemplus

Istungist osa võtnud kultuuriminister Raivo Palmaru on aga seisukohal, et kulud võivad küündida 100 miljoni kroonini.

Kultuuriministri sõnul käib Sakala keskuse ümber poliitiline kemplus. “Ehkki Isamaaliidu ja Res Publica fraktsiooni algatatud riigikogu otsus anti käiku juba 15. novembril, on otsuse eelnõuga venitatud kaks kuud. Seda arutati esimest korda kultuurikomisjonis alles 15. jaanuaril – otsust ei jõua enam täita,” ütles Palmaru.

Eelnõus ette nähtud Sakala keskuse tagasiostmise mehhanism on selline, et ainuüksi otsustamiseks kulub kuid, kui mitte rohkem, ent riigikogu valimiseni on jäänud kõigest 48 päeva. “Seega võib arvata, et eelnõu esitajate tegelik soov on tekitada enne valimisi foorum, kus Sakala teemat ekspluateerida,” lisas minister.

Lammutamine on ebaseaduslik

•• MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn tellitud ekspertiis kinnitas, et Sakala keskuse lammutamine on ebaseaduslik, sest lammutusprojekt on detailplaneeringuga vastuolus.

•• Eestimaa Looduse Fondi juristi Kärt Vaarmarja koostatud juriidilisest analüüsist selgus, et kehtiv detailplaneering ei luba Rävala pst 12 asuva Sakala keskuse lammutamist ega rekonstrueerimist määral, mis tähendaks ehitise hävimist.

•• Detailplaneeringuga saab määrata, millised hooned planeeringualal kuuluvad säilitamisele ja millised mitte.