Nõukogus ruumi tegemiseks vabastati kohalt nõukogus algu­sest peale olnud Eesti kaubandus-tööstuskoja juhatuse liige Cardo Remmel, kes kuulub Pärnus Keskerakonnalt võimu võtnud Toomas Kivimäe valimisliitu.

Nõukogu liikmete arvu suurendamine seniselt üheksalt enim lubatud üheteistkümneni annab Keskerakonnale häälte­enamuse – parteile kuulub nõukogus nüüd kuus kohta.

„Teade väljavahetamise kohta saabus mulle täieliku üllatusena,” tõdes Cardo Remmel. „Sain sellest teada eile, mil mulle helistas keskerakondliku kuuluvusega nõukogu liige ja palus mul esitada palve tagasiastumiseks.” Remmel seda ei teinud, kuid tagasi kutsuti ta sellegipoolest.

Ringlevad spekulatsioonid, nagu tahaks Keskerakond tuua kultuuripealinna projekti etteotsa kedagi enda ridadest, mistõttu on vajalik nõukogus kontroll saavutada. Teiste seas on läbi käinud ka endise linnapea nõuniku Alar Pingi ja Keskerakonna kampaaniajuhi Paavo Pettai nimi.

Aeg ära vormistada

Linnapea nõunik Moonika Batrakova sõnas, et on Edgar Savisaare kõrval juba pikka aega tegelenud SA Tallinn 2011 küsimustega. „Ju siis oli aeg see ära vormistada,” lausus ta.

Kui nii Remmel kui ka sotside hulka kuuluv Katrin Saks ütlesid, et nõukogu koosseisu äkiline muutmine oli neile üllatus, siis Tallinna Lauluväljaku juht Riho Rõõmus teadis sellest enda sõnul juba nädalaid ette. „Mulle tegi selle ettepaneku Kairi Teniste, kes kuulub ka Tallinna Lauluväljaku nõukogusse. Kas siin peetakse silmas mingeid poliitilisi taktikaid, ei oska ma kommenteerida,” lausus Rõõmus.

Teniste, kes on ühtlasi SA Tallinn 2011 nõukogu esimeest Edgar Savisaart asendav liige ja Tallinna ettevõtlusameti juhataja, ütles, et nõukogu suurendamine põhikirja järgi maksimaalse arvuni oli põhjendatud, kuna sel aastal on vaja pidevalt ja palju koos käia.

Teniste tõrjus kuuldusi, nagu oleks 27. jaanuari istungil plaanis vabaneda kultuuripealinna projekti viimased kaks aastat vedanud Mikko Fritzest, võttes aluseks sihtasutuses tehtud sisekontrolöri analüüsi tulemused. „Tegemist ei ole sisekontrolli auditiga, vaid vaadati väga põgusalt mõningaid küsimusi. Sisekontroll esitas oma tähelepanekutest lühikese memo, mingit auditit ei ole,” ütles ta.

Esimene muudatus nõukogus

•• Sihtasutuse Tallinn 2011 nõu­kogu koos­neb 8—11 liikmest, kelle volitus kestab kolm aastat.

•• Nõukogu liikmed määrab ja kutsub tagasi linnavalitsus. Põhi­kirja järgi lähtub linnavalitsus nõu­kogu liikmete määramisel siht­asutuse eduka tegevuse taga­mi­seks vajalike institutsioonide ja avalikkuse kaasamise põhimõttest.

•• Alates nõukogu ametisse asu­misest 2007. aasta suve hakul on see püsinud muutumatuna, alg­koosseisust on lahkunud vaid Jaanus Rohumaa, kes suundus sihtasutusse programmiosakonna juhiks.

•• Nõukogu esimehe põhipalk on 6325 krooni, lihtliikmel miinimumpalk ehk 4350 krooni kuus.