„Stsenaariumi visioon on valmis, filmi meeskond paigas,” rääkis filmi produtsent Ene-Maris Tali. Režissööriks on sama tootjafirmaga koos „Riigireeturi” teinud Erle Veber, operaatoriteks Margus Malm ja Tauno Sirel. Filmi võtted on plaanis lõpetada tuleva aasta augustikuus, kui seljataga on lõviosa aastast ja suurematest suveüritustest.

„Võimalik, et film esilinastub PÖFF-il, tahame kultuuriaasta kindlasti selle filmiga lõpetada,” märkis Tali. Esimene võte selle meeskonnaga oleks õigupoolest pidanud toimuma juba eile, ent lükkus jäise ilma ja tehniliste probleemide tõttu edasi.

Film on üles ehitatud kroonika põhimõttel, loetledes järelejäänud päevi kultuuripealinna aastani ja sealt edasi keskendudes juba aasta enda sündmustele. Produtsendi sõnul näidatakse sel ajateljel toimuvaid kultuurilisi, poliitilisi ja sotsiaalseid sündmusi. „Me ei tekita probleeme, aga vaatleme, kuidas taust kultuuripealinna arenguid ja õnnestumisi mõjutab,” lisas Tali.

Johannes Tralla ülesandeks on kultuuripealinna ettevalmistamise ja elluviimise protsessi kajastada tegijate-korraldajate vaatepunktist, Juku-Kalle Raid uurib kultuuripealinnaga seotut pigem tavainimeste vaatepunktist. „Plaan on sulanduda ka loomerakukeste sisse, keskel meie vaatepunktid kohtuvad,” rääkis Tralla, kelle sõnul minnakse kindlasti ka Brüsselisse, Istanbuli ja Vilniusse kaameraga külla.

Tund või rohkemgi

Vilniuses tahetakse uurida, milline on olukord Leedus praegu, aasta hiljem. „Kuuldavasti on seal pooleli mitu kohtuasja, mis puudutavad segast rahakasutust. Kuna Vilniuses vahetusid kultuuripealinna juhid kokku neli korda, tahaksime ka kellegagi neist rääkida,” tutvustas ta plaane.

„Kindlasti pole see film poliitikast ja poliitikutest, vaid ka loomeinimeste loomevalust kogu neid ümbritseva taustal,” märkis Tralla. Filmi kestuseks on planeeritud ümmarguselt tund.

Filmi lõplik eelarve pole veel paigas, Eesti Filmi SA-lt on taotletud miljon krooni. „Projekt on saanud arendustoetuse, produktsioonitoetus on veel määramata. Loomenõukogu on projektile andnud positiivse hinnangu, nüüd ootame nõukogu vastust,” ütles SA Tallinn 2011 filmiprogrammi eest vastutav Ave Ungro. Sihtasutusepoolne rahastamine otsustatakse ilmselt nõukogu järgmisel istungil.

Kaamerasse püütakse kultuur ka mujal

••    Euroopa tänavuse kultuuripealinna Istanbuli avapidustuste eel kuulutas Türgi tähtsaim ajaleht Hürriyet aasta olulisimaks kultuurisündmuseks kahe kultuuripealinna, Tallinn 2011 ja Istanbul 2010 koostöös sündiva Arvo Pärdi uudisteose maailmaesitluse.

••    Pärdi uus heliteos „Adam’s Lament” (eestikeelse tööpealkirjaga „Aadama itk”) jõuab esma­ettekandeni 7. juunil Istanbulis rahvusvahelisel muusikafestivalil ja kantakse ette ühes nimekas pühakojas – kontserdi korraldajad ise on heitnud silma Hagia Sophiale.

••    Aprillikuus lähevad filmimehed koos sihtasutuse juhtidega Brüs­selisse, kus Tallinn 2011 eestvedajail tuleb aru anda oma tegevuse kohta ja kaitsta neid lubadusi, mida Euroopa Liidu pealinnas korraldamise eel aastaid tagasi anti, ühtlasi esitletakse kultuuripealinna programmi.