Alates 2004. aastast 100 000 krooni (6 391,16 euro) suuruse aastapreemia summa on tänavu tõusnud 7000 eurole. Lisaks jaotati viies valdkonnas sihtkapitalide väiksemaid aastapreemiaid, mille loetelu leiab Eesti Kultuurkapitali veebilehelt. Arhitektide Maarja Kase, Ralf Lõokese ja Karli Luige mullusteks töövõitudeks on Sõmeru keskusehoone ja maanteemuuseumi välialade valmimine. Büroos Salto AB töötavad arhitektid seovad kokku funktsionaalsuse, karge vormikeele ja keskkonnatundlikkuse. Sõmeru keskusehoone sulab maastikku, ent säilitab oma karakteri. Voogavad mahud, tundlik geomeetriline liigendus, puhtad klaaspinnad ja triibuline välisviimistlus ei mõju põldude ja metsade vahel linliku egotripina, pigem kumab sealt läbi inimliku keskkonna loomise soov. Animaator Mati Kütt on mitmekülgne eksperimentaator ja kirglik sürrealismi viljeleja. Rikkalike kultuurilooliste vihjete ja värvikate kujunditega „Taevalaul” on tõeline suurteos, ja seda mitte ainult oma mahu poolest. Teose intriigi loova tegevuse käivitab oma laboratooriumis Jaan Ruusi häälega papa Freud.

Sisask liitis looduskaitsjad

Helilooja Urmas Sisask vaatab enne uue teose loomist taevasse. Nimelt komponeerib Sisask oma muusikat lähtuvalt planeetide liikumise matemaatilistest kirjeldustest, vahendades meile sel moel universumi armastust selle kõikehõlmavas, ent raskelt hoomatavas seaduspäras. Tema mullustest tegemistest räägiti enim „Madise missa” esiettekandest ja loitsust Tuhala nõiakaevu kaitseks. Kirjanik Mats Traat lõpetas mullu romaaniseeria „Minge üles mägedele”. 12-osalise (koos proloogiga „Puud olid, puud olid hellad velled” 13-osalise) epopöa „Minge üles mägedele” iga osa on eraldi tervik, ühtekokku annab jõgiromaan ülevaate ühe Rõuge kihelkonna talu ja sellega seotud inimeste loost saja aasta vältel (1845–1946). Heas mõttes konservatiivne autor pürib nii murdekeele kui ka olustiku kajastamisel võimalikult suurele autentsusele. Treener Anna Levandi on Eesti iluuisutamist ehitanud veidi rohkem kui kümme aastat. Rocca al Mare uisukoolis on ta kasvatanud plejaadi noori sportlasi.

Levandi õpilane Jelena Glebova jõudis Euroopa meistrivõistlustel esikümnesse, hinnatud treeneri kontaktid uisuspetsialistidega üle maailma aitavad ammutada uusi nippe. Kunstnik Dénes Kalev Farkasi isikunäitusel „Let’s Play, the Game Is Over” paistnud valgest papist ehitatud kõle, kummituslik ja geomeetriline maailm kõnetab igaühes peituva sisemise sügaviku tühjust. Sõnumit võimendab kompromissitus ja tehniline perfektsus igas väiksemaski detailis. Farkas räägib sosinal, ent see sosin saab hiiglasliku võimenduse. Juba üle kümne aasta tegutsenud teatriühenduse R.A.A.A.M poolt lavale toodud tükid põhinevad pea eranditult algupärastel eesti tekstidel. RA.A.­A.M on äratanud ellu kultuurilooliste lugude ettekandmise Viinistul, ühenduse viimaste lavastuste seas on Mart Kivastiku „Eesti asi”. Folklorist Anu Korb sai pärjatud Siberi eestlaste rahvapärimuse pikaajalise kogumise ja uurimise ning seni viieosalise sariväljaande „Eesti asundused” koostamise eest. Korb on pühendunud tsaariajal Siberisse välja rännanud eestlaste lugudele, tema artiklid räägivad muu hulgas esivanematega seotud pärimustest, surma- ja matusekommetest ning ravitsemisoskustest.