Augusti teise päevani saab kunstihoones vaadata skulptor Hannes Starkopfi portreenäitust, kus eksponeeritakse tuntud kultuuriinimeste skulptuure. “Mulle meeldib inimesi niiviisi portreteerida,” põhjendab Starkopf ise napisõnaliselt. “Mõned tööd on väljas varasemast loomeperioodist, kuid kõige intensiivsem töö käis pool aastat enne näitust,” ütles kunstnik. Tema sõnul olid kõik soovitud modellid enamasti nõus poseerima, kuigi oli ka mõningaid äraütlemisi.

Kunstnik saab odavamalt

Kunstihoones seisavad Rein Rannapi, Mall Nukke, Tea Varraku, Leonhard Lapini, Joel Starkopfi, Marko Mäetamme ja Ants Juske pead. Otse uksel tervitab näituse külastajat Hannes Starkopfi autoportree, millele kirevate värvidega on maalitud ‰ampinjone. Kuju nimi ongi “Autoportree ‰ampinjonidega”.

Kolm eraldi värvide ja allkirjadega kuju on eksponeerimisel ka noorest kunstnikust Marko Mäetammest. Kolmekordse riiuli kõrgemal astmel on “Mäetamm vaatab nirvaanat”, keskel “Mäetamm müüb plutooniumi” ja kõige alumisel riiulil “Mäetamm ootab lennukeid”.

Kõige uhkemini on esindatud kunstikriitik Ants Juske, kelle päid saab näha nii valgest kipsist kui ka ülevärvituna, ning pronksist. Juske pead on ka ainsamad, mille juurde on seatud hinnakiri. Valgest kipsist päid saab osta tuhande krooni eest, värviliste eest tuleb välja käia kaks tuhat. Täiendavaks informatsiooniks on lisatud, et Kunstnike Liidu liikmetele on 50% hinnaalandus.

“Mõistagi nõustusin Hannesele paha aimamata poseerima. Kunstnikke tundes küsisin huvi pärast, et mida sa selle peaga peale hakkad, äkki tahad mõnitada. Ah, ei midagi, ühmas kunstnikuhärra, öeldes siiski, et teeb mitu pead ja lavastab mingi kolmnurga. Mul muidugi ükspuha, ega ma mingi püha lehm ole. Eks mingi õelus seal sees on, eriti need müüdavad kipspead. Kunstnikel on nimelt mingi luul, et kogu võim on hästi kinnimakstud kriitikute ja kuraatorite käes. Kasutades oma vahendeid, klaarivad nüüd mingeid oma arveid: Toomas Vint kirjutas kättemaksuromaani, varsti tulevad kindlasti ka kättemaksumaalid ja keraamilised vaasid. Mille eest, ei tea, kuid arvan, et ega see nüüd kunsti ka eriti ei kaunista,” põhjendas Juske näituse eesmärki ja selles osalemist.

Lisaks peaskulptuuridele saab näitusel näha ka suurt kassi nimega Juss, poolakti “Helen” ning üleni roosat lilledega krutsifiksi. Kujude valmistamisel on Starkopf kasutanud pronksi, akrüüli, kipsi, terast, alküüdemaili, dolomiiti, vineeri, puud, alumiiniumi ja betooni.

Kujusid saab hiljem osta

Eelmine Starkopfi autorinäitus oli kaks aastat tagasi, kunstniku sõnul on see skulptorile paras aeg tööde ettevalmistamiseks. “Skulptuuri tegemine on pikk, vaevarikas ja kulukas protsess ning ei lähe nii hõlpsasti kui graafika tegemine,” ütles Kunstiakadeemias õppejõuna töötav Starkopf.

Pärast näitust lähevad portreed tagasi kunstniku ateljeesse, kuid huvi korral saab töid 20 000–30 000 krooni eest endale osta.