Kui siiani imas looduslik pinnas vihmavee ja lumesulamisvee osaliselt endasse, siis pärast kavandatava arendustegevusega kaasneva loodusliku pinnase asfaltiga katmisega võib sadevete hulk sedavõrd suureneda, et Kudjape peakraav ei suuda seda korraga vastu võtta ja tekib üleujutus, kirjutab Oma Saar.

“Vihmavesi peab kusagile voolama, aga kui need sajud on niivõrd tugevad, siis olemasolev kraavisüsteem ei suuda seda vett vastu võtta,” ütles Kaarma valla ehituse peaspetsialist Peeter Arikas.

Lisaks nimetatud arenduspiirkonnale suunab osaliselt oma sadeveed Kudjape peakraavi kaudu Põduste jõkke ka Kuressaare linn.

Projekteerimisbüroo Maa ja Vesi andmetel suurendab murukatte ja loodusliku taimestiku asendamine asfaltkatte ning hoonetega ärajuhtimist vajavate sadevete hulka sademete tippaegadel 8–10 korda.

Võimaliku üleujutusohu kohta täpsema ülevaate saamiseks kavatseb Kaarma vald tellida projekteerimisbüroolt Maa ja Vesi uuringu, mis peaks välja pakkuma lahendused arenduspiirkonnas üleujutuste vältimiseks.

“Kui arendustegevus toimub nii lapiti – täna ühe ja homme teise kinnistu peal, siis varsti pole vett enam kuhugi juhtida, sest kõik on kinni ehitatud,” viitas Arikas vajadusele arendustegevust kooskõlastada.

Näiteks on Rae ja Viimsi vald Harjumaal praegu juba sellises seisus, et vihmavett pole enam kuhugi juhtida.