Jaanus Karm on üks paljudest eesti meestest, kes töötavad Iraagis eraturvameestena, kirjutas Eesti Ekspress.

Koos Karmiga Pärnu Aikido Klubi juhatusse kuuluv Vladimir Sillaste kinnitab, et Karm töötab tõesti juba pikemat aega eraturvamehena Iraagis. "Ta on seal varsti aasta," nendib Sillaste. "Pole ka ise temaga ammu kontakti saanud."

Karmi tegevus tuli avalikuks kui ühele vähetuntud veebisaidile ilmus Eesti Ekspressi andmetel fotogalerii, kus Karm istub kord soomustatud Hummeri kapotil, kord sõjaväekopteri ukseavas või puruks lastud tanki vrakil. Galeriis on ka pilte kuuli- või killurahest räsitud eravärvides džiibist, konfiskeeritud trofeerelvadest ja kaader söestunud laibast.

Praegu 38aastane Karm mõisteti süüdi võimu kuritarvitamises, kui ta põhjustas Pakril toimunud ellujäämisõppusel luurerühma 14 mehe surma. Kolme-aastase kohtupidamise tulemusena määrati Karmile üheaastane karistus poolkinnises vanglas. 2000. aastal andis president andis talle armu.

Lääne pressi andmetel võib keskmine Lääne ihukaitsja Iraagis teenida aastas ligi kaks miljonit krooni, mis on ligemale kolm korda rohkem kui Eesti kaitseväe ülemjuhataja palk. Sõltuvalt lepingust võivad lisanduda ülipikk puhkus ning kindlustused pantvangi sattumise, vigastuse ja surma puhuks.