Eilne elektrikatkestus oli Tallinnas selle nädala ulatuslikem, viies voolu kesklinnast, osast südalinnast, Mustamäelt, Õismäelt ja Koplist. Eesti Energia andmetel oli kokku elektrita üle 15 000 elektritarbija: kauplusi, büroosid ja tuhandeid eratarbijaid. Kella nelja paiku pärastlõunal seiskus elektrikatkestuse tõttu Tallinnas trammiliiklus ligi 40 minutiks.

Võimalik hüvitis

Paari tunniga suudeti avarii kõrvaldada ning voolu said teiste seas tagasi osalt elektrita jäänud Lääne-Tallinna keskhaigla ja Mustamäe polikliinik.

Eilne elektrikatkestus polnud viimastel päevadel erand. Vaid päev varem ehk teisipäeva südapäeval põhjustas ülekuumenenud kaabliotsa muhv pooletunnise elektrikatkestuse Lasnamäel.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmani sõnul põhjustas eilse ulatusliku elektrikatkestuse linnahalli lähistel asuva alajaama 35-kilovatine elektrikaabel. Kuigi täpset kaabirikke põhjust eile õhtuks veel teada polnud, arvas energiafirma pressiesindaja, et selle võis põhjustada palav ilm.

Bachmani sõnul on Eesti Energia klientidel ettevõtte kodulehel kirjas oleva korra kohaselt õigus esitada ka kahjunõudeid elektrikatkestusest tingitud kahjude hüvitamiseks. „Kõik kahjunõuded vaadatakse juhtum-juhtumi haaval üle,” lisas Bachman.

Kuigi Eesti Energial on olnud märksa ulatuslikumaid katkestusi erakordselt suure lume ja tugeva tuulega, näitavad viimased päevad, et ettevõtte seadmed ei pea vastu ka väga kuumadele ilmadele.

„Juhtmed kuumenevad üle, tekivad lühised ja muhvid ei pea kuumale vastu, aga olukord on kontrolli all, sest rikkebrigaadid suudavad üsna kiiresti inimestele voolu tagasi anda,” selgitas Bachman.

Kuumus ei sega üksnes energiaga varustamist, vaid on põhjustanud harvaesineva ülilevi, mis segab maapealse digitaaltelevisiooni vastuvõtmist. Maapealset digitaaltelevisiooni levivõrku haldava AS-i Levira juhatuse liige Indrek Lepp ütles, et keegi ei oska hinnata, kui paljudes majapidamistes pole viimastel päevadel häirete tõttu olnud võimalik maapealset digitaaltelevisiooni jälgida. Hinnanguliselt on aga selliseid majapidamisi tuhandeid.

Ülilevist põhjustatud telepildi vastuvõtuhäired võib ära tunda selle järgi, et telepildi signaali tugevus on maksimumilähedane, kuid selle kvaliteet jääb allapoole arvestust. Lihtsamalt öeldes: televiisor suudab küll signaali üles leida, kuid moonutuste tõttu ei suuda digiboks signaali lahti pakkida ning nii ei näe televiisorist midagi. Samuti võib ülilevi telepildi lihtsalt seisma panna, nii et televaataja näeb liikuva pildi asemel ühte kaadrit.

Antenni asendamine võib aidata

•• Maapealse digitaalse televisiooni hingeelu tundvate ekspertide sõnul saab ülilevist põhjustatud häireid kõrvaldada suunatundlikuma antenni soetamisega.

•• Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli selgitusel võivad näiteks sisseehitatud võimendiga nn Poola restantennid või vähese suunatundlikkusega logoantennid signaali vastu võtta ka saatja suuna kõrvalt ja on seetõttu häiretundlikumad. Ka tugeva võimendiga ebamõistlikult tundlikuks tehtud antennisüsteemid on ülilevi probleemidele altimad.

•• Ülilevist tingitud telepildihäired peaks aga lähinädalail kaduma, kui kõrgrõhkkond Eesti kohalt taandub.