Riigi maa-amet ja keskkonnaministeerium ignoreerivad Kuusalu valla soovi teha riigi omanduses olevatest Tallinna-lähedastest mereäärsetest maatükkidest avalikud puhkealad ja annavad neid maavahetustehingutega eraisikutele.

“Salmistu on üks kiiremini kasvavaid külasid Kuusalu vallas ja siin on väga suur Tallinna elanike surve. Suvel on see ülerahvastatud. On vaja luua puhvertsoone, kõike ei saa täis ehitada, midagi peab jääma ka puhkealadeks,” ütles Kuusalu valla vanem Herko Sunts.

Reedel pöördus ta oma murega riigikontrolli ja õiguskantsleri poole.

Kokku on juttu viiest keskkonnaministeeriumi omanduses ja maa-ameti valitsemise all olevast maatükist, millest üks on juba eraisikule antud. “Ühte maatükki planeerisime küla jaanitule platsiks, riik võtab selle põhimõtteliselt meie nina alt ära,” nentis Sunts.

Suntsi andmeil on oht, et maatükid antakse maavahetustehingutega eraisikutele enne, kui valmib pooleliolev Kuusalu valla rannaala planeering. Kokku on tegu umbes 22 hektariga.

Maa-amet esitas oma vastuväited planeeringu kohta tänavu sügisel, enam kui kümme kuud pärast planeeringu esitamist. Kangur oli siis veel ametis. Praegu on mees vahi all, kuna teda kahtlustatakse maavahetustehingutega seotud korruptsioonis.

“Tagantjärele tundub, et tegu oli pahatahtliku venitamisega, et riik saaks tehingud teostada enne, kui planeering kehtestatakse,” ütles Sunts.