"Lükkan kategooriliselt tagasi kõik süüdistused selle kohta, et tegemist on põhiseadusevastase regulatsiooniga. Ei ole," ütles Rein Lang täna riigikogulaste küsimustele vastates.

Langi sõnul tekib justiitsministeeriumis valminud eelnõuga tõepoolest olukord, kus on olemas üksikisiku suhtes riigi poolt põhiseaduslike õiguste riive.

"Kuid otsustada tuleb poliitilisel tasemel, kas teiste isikute õigused kaaluvad üles selle riive intensiivsuse ehk kas valitud meede, mida justiits- ja siseminister on ette pannud, on proportsionaalne võrreldes saavutada soovitava eesmärgiga," lisas minister.

Alternatiive pole

Lang tunnistas riigikogu ees, et ei ole mingeid alternatiive automaatsele trahvimisele arutanud.   

"Me oleme lähtunud sellest, et me oleme välja pakkunud ühe lahenduse. Me väga loodame, et riigikogu seda lahendust aktsepteerib, ja me siiralt usume, et see lahendus toob teataval määral leevendust nendele probleemidele, mida me iga päev teedel ja tänavatel näeme," lisas ta.

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas üleeilsel istungil mitte toetada justiitsministeeriumi seadusemuudatusi, mis annaks politseile tulevikus õiguse karistada auto omanikku ega kohustaks politseid uurima, kes tegelikult kiiruse ületamise ajal autot juhtis.

Langi erakonnakaaslasest põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul on väärteomenetluses võimalik karistada vaid isikut, kes on milleski süüdi. "Praeguse sõnastuse põhjal võib küsida, milles on süüdi autoomanik, kes oma sõidukit laenas,” lisas Linde.

Põhiseaduskomisjoni otsuse ning seaduseelnõu analüüsinud riigikohtu ja advokatuuri hinnangul on automaatne sõidukijuhi süüdi tembeldamine vastuolus põhiseadusega.