“See aitab eelkõige nende puhul, kes ei ole veel nakatunud,” põhjendas doktor Airi Põder Tartu ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliinikust, miks just lapsed on selle vaktsiini sihtrühmaks.

Ravimiuuringus osalemiseks on vaja lapsevanemate nõusolekut. Raha uuringus osalemise eest ei saa, küll makstakse kinni kõik osalemisega seotud sõidukulud.

Soovijaid palju

Nüüdseks on uuringutes osaleda soovijate ooteleht Põdra kinnitusel juba pikk. Kõige rohkem on seal arstide ja nende inimeste lapsi, kes ise seda haigust põevad.

Uuringus osalejatele tehakse poole aasta jooksul kolm vaktsineerimissüsti ning jälgitakse neid veel poole aasta jooksul.

Põdra sõnul on selle vaktsiini väljatöötamine väga oluline, sest genitaalherpes on maailmas levinumaid sugulisel teel edasi kanduvaid infektsioone. Ka ei ole seda võimalik pärast nakatumist enam täielikult välja ravida. See tähendab, et võimalik on küll ravida sümptomeid, kuid teatud aja tagant tulevad need tagasi. Efektiivne ravi läheb patsiendile maksma kümneid tuhandeid kroone.

Senised uuringutulemused on olnud head ning suuremaid kõrvalnähtusid pole tuvastatud. Vaktsiin, mida uuringute käigus kontrollitakse, võib heade tulemuste korral müügile jõuda juba paari aasta pärast.

Kokku on Eestis kahe viimase aasta jooksul tehtud seitse sellist ravimiuuringut, kus on osalenud ka lapsed. Mingeid märkimisväärseid negatiivseid kogemusi ravimiameti kinnitusel pole olnud.

Vaktsiiniuuringud on lõpusirgel

•• Eelmisel sajandil olid peamised sugulisel teel levivad infektsioonid põhjustatud mikroobidest ja neid oli võimalik täiesti välja ravida, nüüd aga on üha rohkem hakanud valitsema infektsioonid, mis nakatumisel jäävad organismi kogu eluks. Viirustest tingitud suguhaiguste vältimise kõige efektiivsem viis oleks vaktsineerimine, mis lähiaastail peaks genitaalherpese puhul juba võimalikuks osutuma.

Airi Põder, Tartu ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliiniku arst