Pärast seda on huvi koolituse vastu järsult suurenenud.

Rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo sõnul oli lapsehoidja koolitusvõimaluste tekitamine ammu suure ootuse all. “Telefonid on olnud punased,” kinnitas ka tema nõunik Erika Vahtmäe. “Soov seda kutset omandada on suur.”

Praegu õpib instituudis lapsehoidjaks 22 inimest. Tallinna pedagoogilise seminari (TPS) sotsiaaltöö osakonna juhataja Maiu Kauberi sõnul õpib neil kahes grupis kokku 56 inimest. “Soovijaid oli aga mitu korda rohkem,” nentis ta.

Märtsis alustanud grupp lõpetab 160-tunnise koolituse 8. juuniks. Diplomeeritud lapsehoidja võib osutada ka päevahoiuteenust, see tähendab korraga mitme lapse hoidmist.

Et vajadus aga nii koolitustel osaleda kui ka kvalifitseeritud hoidjate järele on suur, tellib riik sügisest Tallinna pedagoogilisest seminarist, Tartu tervishoiu kõrgkoolist ja Kuressaare ametikoolist kokku 36 lapsehoidjat. Lisaks alustab TPS-is augustist uus lapsehoidja koolitus täiskasvanutele.

Vanemad eelistavad

Vahtmäe loodab, et 1. augustist jõustub ka uus sotsiaalhoolekandeseadus, mille kohaselt peab kõikjal (ka erasektoris) lapsehoidjakoolitus toimuma kutsestandardi alusel. Nii oleks lapsevanematele tagatud, et nende põngerjas on edaspidi vaid pädeva inimese hoole all.

Perekasvatuse instituudi juhatuse liikme Siiri-Liisi Läänesaare sõnul otsivad vanemad üha rohkem just diplomeeritud lapsehoidjaid. “Tõeliselt palju on seda küsitud,” rõhutas ta. Sama kinnitas ka esimeste hulgas lapsehoidja kutse omandanud Paula Tomson.

“Tuttavad on minu poole pöördunud ning kui alustan, siis annavad oma lapsed mulle hoida,” ütles Tomson, kes lõpetab varsti Tartu Hugo Treffneri güm-naasiumi ning kasvatab pooleteiseaastast last. Tomson, kes oli koolitusel kõige noorem osaleja (18-aastane) kinnitas, et lapsehoidjaks tahtjad on väga erineva taustaga. “Vanaemadest kuni keskkooli lõpetajateni.”

Kuigi tung lapsehoidja koolitusele on suur, seab osale soovijaist piiri siiski kõrge hind. Täiskasvanu 160-tunnine koolitus maksab 2500–2800 krooni, lisaks tuleb välja käia 875 krooni kutseeksami eest.

Aasta lõpu poole valmib avalikuks kasutamiseks ka riiklik lapsehoiuteenuse infosüsteem, mis on mõeldud just lastevanematele. Andmebaasis saab lapsevanem vaadata vabu lasteaia- ja sõimekohti ning oma piirkonnas pakutavaid alternatiivseid lastehoiuteenuseid.

Praegu edastab perekasvatuse instituut kõik lapsehoidja kutseeksami edukalt sooritanute andmed kutsekojale, mis kannab need kutseregistrisse. Kutseregistrit saab omavalitsus kasutada juba praegu. Lapsehoiuteenuse vahendamine hakkabki käima omavalitsuste kaudu.

Diplomeeritud lapsehoidja

•• Detsembris omandas diplomeeritud lapsehoidja kutse 29 inimest. Järgmine eksam toimub tänavu 17. juunil Tallinnas, kus kokku teeb eksamit üle saja inimese.

•• Lapsehoidja osutab lapsehoiu teenust, mida võib pakkuda lapse kodus, lapsehoidja kodus või mujal lapsevanema soovitud kohas.

•• Lapsehoidja kutsekvalifikatsioone väljastab MTÜ Perekasvatuse Instituut, kutsestandardi on koostanud tervishoiu ja sotsiaaltöö kutsenõukogu.

•• Kutsekvalifikatsiooni taotlemisel on vanuse alampiir 18 eluaastat, nõutav on põhiharidus ja kutsealane ettevalmistus kas tasemeõppes või erialastel kursustel.

•• Kvalifitseeritud lapsehoidjaks pürgija peab muu hulgas esitama kehtiva arstitõendi ja kehtiva karistusregistri õiendi.

•• Lapsehoidja koolitusel õpitakse lapsega seotud õigusakte, tööõigust, lastekaitset, laste füüsilise, vaimse ja sotsiaalse arenguga seonduvat, tervishoidu, pedagoogikat, kodumajandust, eripsühholoogia ja -pedagoogika teoreetilisi aluseid, erivajadustega laste hooldamist, kutse-eetikat jms.