Spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilvese sõnul on raskejõustikumaja vaja samamoodi kui Indrek Pertelsoni eestvedamisel kerkinud spordiklubi Arigato. “Seoses Võidujooksu tänav 8 detailplaneeringuga oleme mõelnud, et jalgpalliväljaku juurde võiks sellise võimaluse luua,” ütles Ilves.

Osaühingu Ruum ja Maastik projektijuhi Angela Kase sõnul on detailplaneering linnale märkuste tegemiseks üle antud ja loodetavasti jõuab see enne suvepuhkusi volikokku. Kava järgi tuleb Võidujooksu 6, 8 ja 8a kinnistutele jalgpalliklubi Ajax TLMK jalgpallihall olmeruumidega, väljak tribüünide ja klubihoonega, harjutusväljak ning parkla.

Ajax TLMK peatreener Boriss Dugan ütles, et 20 aastat oodatud kompleksi hakatakse ehitama järgmisel aastal ja tore oleks, kui linn toetaks. “Tegelegu poliitikud asjaga nüüd, mitte enne valimisi!” soovitas Dugan. Klubi eesmärk on võtta 250 lapsele lisaks treenima teist sama palju – tuua lapsed tänavalt sportima.

Eelmise sajandi plaan

Jalgpallikompleksi kõrvale kavandab linn raskejõustikumaja, mille rajaja pole Ilvese sõnul veel teada. Küll on võitluskunstide ja raskejõustikumaja toetamine eraldi esile toodud värskes Tallinna arengukavas aastani 2027. Eesti tõstespordi liidu peasekretäri Kalle Jõudna sõnul oli hoone juba “eelmise sajandi plaanides” ja maja on kindlasti vaja. “Meil on tõstmisele ainult Pirita koolis korralik koht, aga see jääb linna äärealale,” ütles Jõudna, rõhutades logistiliselt hea asukoha olulisust.

Võitluskunstide ühe katuse alla toomise plaani toetab raskejõustikukooli direktor Madis Arras.

“Kõik on oma kätte saanud. Kergejõustik sai kolm suurt halli, nüüd on järjekord jõudnud saalialade juurde,” ütles Arras. Majja sobiksid tema sõnul nii karate, ju-jutsu, judo, maadlus, poks, tõstmine ja vehklemine kui ka Brasiilia tantsuline võitluskunst capoeira.

Capoeira-harrastajaid on Eestis 300 ringis, neist 40 Tallinnas. Capoeirista Tuuliki Kasonen-Lins ütles, et ruumidega on praegu paraku halvad lood. “Oleme Kalamajas ja otsime augustist uusi ruume. Lasnamäe ei ole hea koht, sest sinna ei tule õismäelased, ja Õismäe pole hea koht, sest sinna ei tulda Lasnamäelt. Kesklinn oleks viis pluss,” nentis Kasonen-Lins.